Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Botswana, 2006, čistá

Vivaristika na známkach

Dnešná predstavovaná kolekcia sladkovodných rýb nás zavedie do Botswany, ktorá je vnútrozemským štátom na juhu Afriky susediacim s Juhoafrickou republikou na juhu, Namíbiou na západe, Zambiou na severe a Zimbabwe na severovýchode. Hranice Botswany, Namibie, Zimbabwe a Zambie sa stretávajú v jednom bode.
Územie Botswany je prevažne rovinaté s niekoľkými náhornými plošinami. Na juhovýchode sa rozprestiera púšť Kalahari. V severozápadnej časti je rozľahlá delta rieky Okavango, ktorá sa po období dažďov mení v rozsiahle močiare. Medzi významnejšie toky patrí Limpopo, Shashe a Linyanti.
Najvyšším bodom je Tsodilo (1489 m. n. m.).
Väčšinu obyvateľov tvoria príslušníci kmeňa Tswana (95%). Dalšími kmeňmi sú Kalanga, Basarwa a Kgalagadi (4%), bieli osadníci predstavujú 1% populácie.



Štvorica vyobrazených rýb má svoju domovinu v riekach a jazerách africkej Botswany, ale aj priľahlých krajín, kde tvorí veľkú časť jedálnička pôvodných obyvateľov. Na strane druhej sú, predovšetkým mladé jedince týchto druhov, vítanými chovancami akvárií.



Prvou z vyobrazených druhov rýb je majestátna cichlida druhu Serranochromis jallae (Boulenger, 1896), ktorú akvaristi najskôr budú poznať pod jej synonymom Serranochromis robustus. Dorastá do maximálnej veľkosti 39,6 cm. Obýva africké jazerá a rieky Cunene, Okovango, Zambezi, Kafue, Luangwa, Luapula-Moero, Lualaba, Kasai. Bola ale introdukovaná na lokality v Zimbabwe, ako sú Limpopo a do Natalu.



Druhým druhom je skutočný tiger afrických riek, ktorý naháňa strach už pri pohľade na svoje mohutné čeľuste. Hydrocynus vittatus (Castelnau, 1861), ktorý je zástupcom rodu Alestidae a môže dosahovať váhy až do 50 kíl, obýva toky riek ako sú Congo River a jazero Tanganyika či deltu Okavanga a rieku Zambezi, jazero Kariba v Zambii, Zimbabwe a Cabora Bassa v Mozambiku.



Predošlému druhu je veľmi podobný aj iný ozubený druh characidy Hepsetus odoe (Bloch, 1794), ktorý nesie názov Pike - Nyiro, no častejšia aj African pike a Kafue pike. Na kolekcii je vyobrazený mladý jedinec, sfarbenie dospelého je totiž celisto striebristé. Jeho maximálna veľkosť je 70 cm a mladé jedince sa občas vyskytnú vo veľkých akváriách. Obýva lokality v štátoch Guinea, Guinea Bissau, Senegal, Togo, Sierra Leone, Ghana, Niger, Cameroon, Nigeria, Benin, Central African Republic, Gambia, Republic of Congo, Democratic Republic of Congo, Gabon, Chad, Liberia, Zambia, Angola, Namibia, Botswana and Zimbabwe.



Posledným vyobrazeným druhom je sumec druhu Synodontis nigromaculatus Boulenger, 1905 známejší pod anglickým názvom Blackspotted squeaker. Dorastá do maximálnej veľkosti 38,5 cm a pomerne zriedkavo sa chová v sladkovodných akváriách. V prírode obýva rieky Congo, Kwango, Kasai, Lualaba, Luapula a jazero Mweru Bangwelo v Angole, Democratic Republic of the Congo and Zambia, Zambezi, Okavango, Cunene a Limpopo. Naproti tomu sa nevyskytuje v jazere Tanganyika.

Maličkým, no podstatný mínusom je akákoľvek absencia vedeckých názov vyobrazených druhov rýb, čím sa ich presná dodatočná determinácia veľmi sťažila. Napriek tomu ide o zaujímavú kolekciu z dielne ilustrátora Tima Liversedgeho.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Nembwe - Doiye
Katalógový kód: WAD:BW 001.06
Dátum vydania: 2006-05-30
Emisie: Pamätné
Perforácia: 13½
Rozmery: 40.64 x 29.79 mm
Nominálna hodnota: 0,80 t

Tiger Fish - Ngwethi
Katalógový kód: WAD:BW 002.06
Dátum vydania: 2006-05-30
Emisie: Pamätné
Perforácia: 13½
Rozmery: 40.64 x 29.79 mm
Nominálna hodnota: P 2.10

Pike - Nyiro
Katalógový kód: WAD:BW 003.06
Dátum vydania: 2006-05-30
Emisie: Pamätné
Perforácia: 13½
Rozmery: 40.64 x 29.79 mm
Nominálna hodnota: P 3.90

Spotted Squeaker - Dimbutu
Katalógový kód: WAD:BW 004.06
Dátum vydania: 2006-05-30
Emisie: Pamätné
Perforácia: 13½
Rozmery: 40.64 x 29.79 mm
Nominálna hodnota: P 4.70

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.10.2013 15:04 | 0 komentárov | 3033x


www.aquabooks.cz zoochov.cz