Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nález albinotických ropúch zelených (Bufotes viridis) v Leviciach a ich chov v teráriu

Štefan Čambal VIVARISTA.sk

Zatiaľ čo sa na území Českej republiky zaznamenal výskyt viacerých druhov obojživelníkov v ich albinotickej forme (Dandová, Kotlík & Zavadil, 1995), na Slovensku sa takýto prípad zatiaľ nezaznamenal, resp. chýba o tom akýkoľvek literárny údaj.

V mesiaci máj 2002 (15.5.) ma kontaktoval majiteľ istej súkromnej levickej spoločnosti , ktorý mi oznámil nález „akýchsi bielych žubrienok“ jeho pracovníkmi pri kontrole lokality Mestský Nový park uprostred Levíc a údržbe miestneho rybníka. Po mojom príchode na danú lokalitu (rybník o tvaru predĺženého písmena U, veľkosti približne 20 x 30 m, hĺbka okolo 1,5 až 2,3 m, bez vodnej vegetácie, iba husto zarastený riasami, s príchodom jarných mesiacov napúšťaný a na jeseň vypúšťaný) som zistil, že sa jedná o nález 15 jedincov albinotických žubrienok (pulcov) ropúch zelených (Bufotes viridis). Ropucha zelená nie je na tejto lokalite vzácna a vo veľkom počte sa vyskytuje aj v jej priľahlých častiach, zatiaľ čo jej príbuzná ropucha obyčajná sa na tejto lokalite doteraz neobjavila (Čambal, 1999). Okrem malého počtu karasov striebristých, ktoré sem ktosi každoročne vysadí z voľnej prírody, sa tu zaznamenal (Čambal, 1999) výskyt mloka Lissotriton vulgaris.
Nájdené ropuchy zelené v ich rannom vývojovom štádiu mali belavú až mliečnu farbu s červenými očami. Okrem albinotických jedincov sa na danej lokalite nachádzalo obrovské množstvo klasicky sfarbených jedincov lariev ropuchy zelenej. 15 žubrienok vo veľkosti od 19 do 22 mm bolo v rôznom stupni svojho vývoja, 9 z nich malo už vyvinuté zadné končatiny.

Všetky albinotické jedince som preniesol do svojho chovu, kde boli umiestnené v nádrži o veľkosti 50x50x30 cm, v levickej tvrdej vode z polovici zmiešanej s vodou z pôvodného rybníka. Zariadenie dopĺňal kvalitný akváriový vnútorný filter a pridaný bol ešte aj vzduchový motorček s kameňom. Teplotu vody som sa snažil (aj napriek nezvyčajne veľmi teplému počasiu) udržovať v rozpätí od 18 do 23 °C, pričom som do vody občas pridával aj ľad a menil časť vody za novú odstátu. Žubrienky som kŕmil vločkovým rastlinným krmivom určeným pôvodne pre akváriové rybky, spareným hlávkovým šalátom, riasami z neďalekého rybníka, pričom som občas predložil aj uhynutú menšiu rybku. Voda sa tak ale musela meniť každý deň. Žubrienky začali veľmi rýchlo metamorfovať, no práve v tomto chúlostivom období nastal u nich najväčší úhyn. Z pôvodne 15 jedincov, uhynulo 13. Dva posledné jedince úspešne metamorfovali v malú žabku o veľkosti cca. 8,5 mm, pričom začali prijímať svoju prvú potravu vo forme drobného triedeného smýkaného hmyzu. Napriek tomu obe žabky uhynuli do 3 a 4 dňa po svojej metamorfóze.

Aj neskôr som na tej istej lokalite v jej najväčšej hĺbke zazrel 5 – 6 albinotických žubrienok, pričom ich druhová príslušnosť sa mi nepodarila zistiť. O ich prípadnom odchyte sa, žiaľ, nedalo ani uvažovať.
Tak ostáva otvorená otázka, či sa albinotizmus opätovne vyskytol u ropuchy zelenej, alebo žubrienky patrili k inému (v tom prípade na lokalite novému druhu našich žiab).

Použitá literatúra:

Budziszewski A. & K.Kaim (1998) : Chov albínov ropuchy zelenej (Bufo viridis) v teráriu.- Niedeliana , ČSTH, Praha , 4: 31.

Čambal,Š. (1993) : Obojživelníky a plazy Levického okresu: Mlok

obyčajný (Triturus vulgaris).- Pohronie, Levice, 5.7.1993:5.

Čambal, Š. (1995) : Obojživelníky a plazy Levického okresu: Ropucha

zelená (Bufo viridis).- Pohronie, Levice, 25.1.1995:7.

Čambal, Š. (1997) : Do zákutia Levickej prírody.- Panoráma, Levice, 20.9.1997:4.

Čambal, Š. (1999) : Za krásami prírody Levického okresu.- Hlas ľudu, Denník západoslovenského regiónu, 23.apríla 1999:7.

Čambal, Š. (1999) : Zoologický výskum na chránenej študijnej ploche Levické rybníky – Levice. – Chamaeleo, ČSTH, Praha, 9 : 7 -14.

Dandová.R., Kotlík P. & V. Zavadil (1999) : Prípad albinizmu u Rana lessonae.- Natrix, ČSTH, Praha, 7 (22): 15 –16.

| Vytlačiť článok |

ToPaS | 23.8.2007 20:43 | 0 komentárov | 6523x


www.aquabooks.cz zoochov.cz