Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Prvé kroky mladého vivaristu (III.): Vnútorné zariadenie terária

Seriál Žabčo(no)vín pre mladých teraristov a vivaristov na pokračovanie

Ak už máme pripravené terárium a rozhodli sme sa aj pre určitý druh teráriového živočícha, na rad prichádza vari najzaujímavejšia časť – účelne, no popritom aj esteticky nádrž zariadiť.
Azda najdiskutovanejšia otázka je okolo substrátu. Použiť alebo nepoužiť substrát. V prvom rade si ujasnime, kde bude terárium mať svoje miesto. Či bude súčasť bytu, alebo ho umiestnime v samostatnej miestnosti pre teráriá.

U prvého prípadu z estetického hľadiska odporúčam nielen použiť substrát, ale celú nádrž čo možno najkrajšie zariadiť. Pekné terárium s exotickým tvorom pritiahne pozornosť nielen členov domácnosti, ale aj návštev a pomôže preklenúť možnú počiatočnú zaujatosť voči nemu.
U karanténneho či hygienického typu samozrejme substrát nemožno použiť. Na to je lepší filtračný papier. V neposlednom rade je voľba za použitie substrátu skutočnosť, že plaz vyhľadáva prirodzenú pôdnu vlhkosť. Preto sa odporúča na dno terária dať aspoň 5 cm vrstvu pôdy, ktorá by nikdy nemala úplne preschnúť. Najlepšie je, ak vrch je suchý, ale spodná časť vlhká.



To platí aj u púštnych typov nádrží. Aký druh substrátu použijeme, záleží iba na našom rozhodnutí. Osobne odporúčam a používam vynikajúci Lygnocel, čo sú lisované kokosové vlákna. Tie dokážu absorbovať dostatočnú vlhkosť a pri schnutí sa jej pomaličky zbavovať. Niekedy však obsahuje plodnice húb. Často sa používa aj rašelina s pieskom v pomere 1:1, pričom piesok (nie stavebný) slúži ako drenáž a rašelina udržuje vlhkosť. Piesok (dostať kúpiť aj špeciálny púštny, treba ho preosiať a preprať)je vhodný do púštnych terárií.



U tropických terárií je vhodný rašeliník, ktorý pomáha udržovať potrebnú vlhkosť. Okrem toho je (spolu s rašelinou)odolný voči plesniam a baktériám. Preto živý rašeliník nesterilizujte v rúre! Znížila by sa u neho táto vlastnosť. V prípade chovu žiab rodu Ceratophrys odporúčam na dno položiť nízky molitan, alebo nechať dno prázdne. Je to lepšie, než rizkovať kožnú infekciu na ktorú je táto žabka náchylná. Z nielen estetického hľadiska odporúčam použiť suché dubové i bukové lístie.



Pri troche zručnosti možno znásobiť využitú plochu terária povrchovou úpravou stien (piesok,drobný štrk,kamene,kôra…). Použitie rastlín je večnou témou úvah. V každom prípade s nimi treba rátať. Živé rastlinky nesadíme voľne, ale v nízkych kvetináčoch a maskujeme substrátom. Dbáme na citlivý výber s ohľadom na nami zvolený druh zvieratka a jeho váhu. V súčasnosti je dostatok vhodných druhov rastlín. Či už živých, alebo čoraz populárnejších umelých. Nemožno zabudnúť ani na misku na potravu a vodu. Vhodné je ju použiť pri skrmovaní málo pohyblivej živej a rastlinnej potravy alebo sladkých krémov.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.9.2013 10:00 | 0 komentárov | 2455x


www.aquabooks.cz zoochov.cz