Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Rak mramorovaný Procambarus fallax f. virginalis, Martin et al., 2010 v akváriu

Čelaď: Cambaridae
Pôvodný výskyt: nevysychajúce lokality so stojatou i tečúcou vodou Floridy a Georgie, ale partenogenetická forma nie je z prírody známa
Veľkosť: do 13 cm, no zvyčajne len do 10 cm
Vek: ide o značne krátkoveký druh (max. 2-4,5 roku veku). K úhynu najčastejšie dochádza pri zvliekaní
Teplota: 18 - 25°C (krátkodobo toleruje aj 8 - 30°C, kedy sa zastavuje jeho rast i reprodukcia). V Európe je popísaný výskyt aj zo zamŕzajúcich tokov
Kyslosť: 6 - 7.5 pH
Tvrdosť: 7 - 10° dGH



Procambarus fallax f. virginalis je nielen akvaristom známy vďaka svojmu pre raky netypickému spôsobu reprodukcie, tzv. partenogenézou, pričom u neho samce nie sú známe. Potomstvo od jednotlivých samíc je teda geneticky identické. Táto forma bola po prvý krát popísaná až v Európe, kde bola do polovice 90. rokov uplynulého storočia dostupná v nemeckých a rakúskych akvaristických obchodoch, z ktorých sa rozšírila aj medzi súkromných chovateľov. V tomto momente bol iba krok k jeho masovému výskytu aj vo voľnej prírode napr. Holandska, Talianska či Nemecka a aj Slovenska. Mimo Európu bol zavlečený aj na Madagaskar, kde je výraznou hrozbou pre endemické druhy rakov a jeho výskyt sa potvrdil i v Japonsku.
Presné druhové určenie tohto druhu raka bolo veľmi dlho nejasné. Len nedávno sa podarilo preukázať, že ide o partenogeneticky sa rozmnožujúcu formu raka Procambarus fallax. A aby to nebolo ešte viac zamotanejšie, tak v poslednom období sa prišlo aj na to, že rak mramorovaný na rozdiel od druhu Procambarus fallax je triploidným organizmom. Podľa nového systematického zaradenia získal v roku 2017 nový názov a to Procambarus virginalis, Lyko, 2017.



Popis:
Tento rak má typické mramorovanie, podľa ktorého dostal aj svoje slovenské pomenovanie. Podklad tela je hnedavý, tmavo hnedý alebo s nádychom do zelena, ktoré je typické po bokoch hlavohrude. Tá je hladká s niekoľkými tŕňmi za týlovou ryhou a jedným párom postorbitálnych líšt. Rostrum je výrazné s hladkými okrajmi, ktoré sa zbiehajú a vytvárajú tak malý trojuholníkovitý vŕšok. Stredná ryha rostra ale chýba. Klepetá sú veľmi malé a na povrchu nesú slabú zrnitosť. Iba výnimočne sú dlhšie než 50% dĺžky hlavohrude a na spodnej i vrchnej strane nemajú mramorovanie. Zápestia klepiet majú na vnútornej strane silno vyvinutý tŕň.




Potrava:
Vzhľadom k tomu, že tento druh raka (ako aj prevažná časť iných rakov) je všežravec, možno mu predkladať ako potravu napr. nitenky, patentky, koretry, červy, drobné omráčené rybky, rôzne vločkové a tabletové krmivo pre ryby či raky, tablety pre dnové rybky, mrazené krmivo, kúsky chudého mäsa z rýb, ovocie i zeleninu.



Chov a rozmnožovanie:
Na jeho chov nám postačí akvárium, ja som použil prikrytú nádrž o veľkosti 60x40x40 cm, vybavené množstvom úkrytov. Vodu treba zbaviť chlóru, ktorý je pre raky nebezpečný.
Samice u tohto druhu raka pohlavne dospievajú vo veku 25 - 35 týždňov a v prípade optimálnych podmienok chovu sa opakovane dokážu rozmnožiť v priebehu celého roka s intervalom 8 až 9 týždňov, pričom ich plodnosť rastie s ich veľkosťou. U menších samíc to predstavuje znášku o 50 až 150 vajíčok, u veľkých samíc ale až 400 či dokonca 700 vajíčok. Vajíčka sú pomerne malé a dosahujú veľkosť 1,5-1,9 mm. Doba inkubácie je emormne krátka a pri vyšších teplotách to predstavuje len 2-3 týždne. Vyliahnuté ráčiky prekonajú ešte na samičích pleopodách dve zvliekania a sú pripravené na samostatný príjem potravy a osamostatňovaniu sa. Kedže ide o kanibalný druh, odporúča sa chov oddelene od rodičov a aj pre mlaď vytvoríme akvárium s veľkým množstvom úkrytov. Pomerne dobre sa osvedčilo do vody ponoriť veľký kus sieťky, ktorý tak vytvorí viac úkrytov pre mladé ráčky.




Jeho obrovská rozmnožovacia schopnosť posilnená navyše aj partenogenézou robí z tohto raka veľmi ľahko prístupný (i cenovo) druh. Aj preto je u neho vysoké riziko úniku alebo aj zámerného vypúšťania do našich vôd, kde nielen svojou agresivitou, ale aj ako potencionálny prenášač račieho moru predstavuje vysoké riziko vytlačenia našich pôvodných druhov rakov. Preto by každý chovateľ tohto druhu raka mal si byť vedomí všetkých aspektov jeho chovu a rozmnožovania. Pri dodržaní týchto pravidiel predstavuje rak Procambarus fallax f. virginalis zaujímavý modelový druh, na ktorom si aj začiatočníci môžu získať vzácne skúsenosti a poznatky.



Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.9.2013 10:34 | 2 komentáre | 4461x


www.aquabooks.cz zoochov.cz