Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Prales medzi veternými mlynmi

Text a Foto: Štefan Čambal S anglickým súhrnom

Holandsko je predovšetkým známe svojím kvalitným syrom, pivom i tulipánmi a veternými mlynmi. Medzi vivaristami má však ešte jednu prioritu: unikátne kolekcie akváriových a teráriových chovancov tunajších ZOO.
Pri svojom pobyte v tejto šestnásťmiliónovej krajine som jednoducho nemohol obísť aj zoologické záhrady, ktorými je tak povestná.
Podarilo sa mi navštíviť tri ZOO a mal som tak možnosť ich vzájomne porovnávať.

Amsterdam – Natura Artis Magistra
Zo samotného historického centra Amsterdamu sa aj pešo dá prísť k bránam tejto svojou históriou starej zoo.
Napriek skutočnosti, že mnoho tunajších pavilónov bolo už niekoľkokrát rekonštruovaných a nachádzajú sa tu aj nové pavilóny, ZOO Amsterdam ako celok pôsobí vcelku dobrým dojmom.
Ak nepočítam fantastickú vesmírnu šou sústredenú pod oblou kupolou, Terárium sa nachádzalo v neveľkej staršej budove obsahujúcej síce o niečo viac druhov plazov ako v ZOO Rotterdam, ale mnoho živočíchov tu bolo v zlom zdravotnom stave a bez správneho, resp. žiadneho určenia.
Nedá sa tu uviesť veľmi rozsiahly zoznam chovaných živočíchov, preto spomeniem iba tie vzácne a nie práve bežne chované druhy.
Z korytnačiek som mal možnosť vidieť okrem našej Emys orbicularis aj Pelomedusa subrufa s mimoriadne veľkým karapaxom dosahujúcim cez 40 cm, Melanochelys trijuga, Elseya novaeguineae, Malacochersus tornieri, Testudo kleinmanni, Cuora trifasciata, Heosemys grandis, Geochelone radiata, Indotestudo elongata, Dermatemys mawii.
Z tu vystavených jašterov ma zaujali obrnené Cordylus warreni depressus, Cyclura cornuta, Varanus salvator, Tiliqua scincoides, Trachydosaurus rugosus, Cordylus giganteus.
Z hadov boli chované o.i. aj Eryx miliaris, pričom vystavované jedince mali zaujímavé sfarbenie: chrbát čierno – hnedý, absencia akýchkoľvek škvŕn, žlto(!) sfarbené veľhady Epicrates cenchria maurus. V expozícii nechýbali ani jedovaté štrkáče Crotalus durissus durissus či vretenice Bitis arietans a užovky Elaphe carinata, trieda krokodílov bola zastúpená nádhernými Osteolaemus tetraspis, Crocodylus niloticus, Tomistoma schlegelii a Caiman crocodilus.
Zaujímavo pôsobila pre ľudské oko nedostatočne osvetlená expozícia verná svojmu názvu "Džungľa v noci". Jej mínusom bola priam neuveriteľná tma, pre ktorú sa mnohokrát dalo len tušiť, čo sa má v expozícii nachádzať. Z kajmana druhu C. crocodilus som zahliadol iba obrys tela, v jeho spoločnosti boli aj korytnačky rodu Podocnemys, ale o aspoň približné druhové určenie som si mohol rovno zájsť chuť. Menovky totiž v tomto prípade chýbali, resp. som ich nikde nezahliadol.

Opakom Terária je Akvárium, situované do staršej budovy s množstvom stredne veľkých nádrží. V tmavých chodbách, v ktorých kontrastovali osvetlené expozičné nádrže, nebol návštevník rušený ostrým svetlom. Z osadenstva akvárií s viac než 500 druhmi rýb samozrejme zaplesalo nejedno srdce akvaristu, ktorý si tu prišiel na svoje. Okrem sladkovodných rýb, z ktorých bolo množstvo vyslovených rarít (Potamotrygon sp., sladkovodné platesy) ale aj veľká kolekcia afrických cichlíd či nádrž predstavujúca výrez amazonským pralesom, mohol návštevník v nádržiach nájsť aj rybie osadenstvá z morí a brakických vôd. Zoznam všetkých druhov rýb nachádzajúcich sa v týchto nádržiach by bol určite úctihodný.

Rotterdam – Rotterdamse Diergaarde Blijdorp
Je to klasická ZOO, ktorá ale vybudovala svoje expozície v najmodernejšom štýle, pričom návštevník nesmie vidieť žiadne drôty a mreže. Cieľom záhrady je ukázať spolu so zvieratami aj ich prirodzený biotop, čo v Rotterdame dotiahli do veľmi efektného detailu. Postupne sa tu budujú expozície jednotlivých kontinentov, pričom posledným hitom sa stalo gigantické Oceanárium, ktoré predstavuje veľkolepú a v Európe nevídanú šou. Len si predstavte (ak sa to vôbec dá) prechádzku plexisklovým tunelom po morskom dne, pričom vôkol vás „prelietavajú“ žraloky, morské korytnačky, raje...

Aj v nádržiach moderného pavilónu akvárií a terárií Riviera, ktoré sa nachádza napravo od hlavného vstupu do záhrady, som našiel nejedno prekvapenie. Už pri vstupe do Vivária si návštevník nemôže nevšimnúť takmer voľne a bezstarostne žijúce krásne jedince pandy červenej v zelenej korune stromu.
Za presklenými dverami neuveriteľne členitej budovy Vivária sa po jej stranách nachádza rad moderných, veľkých, hlbokých a priestranných terárií, pričom mnoho z nich je koncipovaných do biotopových celkov – od púští až po tropický dažďový prales. Vo vstupnej časti sa okrem toho nachádza aj časť s akváriami, ktorá síce nie je natoľko rozsiahla ako teraristické expozície, ale je zaujímavo riešená. Veľmi pôsobivá je mangrovníkom zasvätená expozícia s príbojovou zónou, pričom jej dominuje lávka, po ktorej sa návštevník môže prejsť a pozorovať lezce rodu Periopthalmus sp.
Hádam najvzácnejším exponátom terária je súrodenecká trojica najväčšieho jaštera na svete - varana komodského (Varanus komodoensis). Priestranné a moderne riešené expozičné nádrže obsahujú veľkú a vzácnu kolekciu zvierat. V dohľadnej dobe sa plánuje čiastočná rekonštrukcia pavilónu a mali by pribudnúť nové, modernejšie expozície obojživelníkov, plazov a bezstavovcov.
Mňa najviac zaujali anakondy veľké (Eunectes notaeus) umiestnené spolu so zaujímavými rybami Anableps anableps, jaštery Varanus indicus, vzácny Shinisaurus crocodilus, mloky Andrias davidianus (ich chovným programom je povestná práve táto ZOO),Siren lacertina, ropucha Bufo alvarius, rosnička Hyla savigny, Pipa pipa, Bufo guttatus, vzácna korytnačka Podocnemis expansa, pestrofarebné žabky Dendrobates azureus, D. tinctorius, Geoclemys hamiltonii, Lissemys punctata, u nás prakticky nechované jaštery Cnemidophorus murinus, Brachylophus fasciatus, denné gekóny Phelsuma guentheri, vzácne korytnačky Pyxis arachnoides, nádherné Morelia viridis, Emydura albertisii, Chelodina novaeguineae, Botrochilus boa, Varanus varius, Trachydosaurus rugosus, Tiliqua scincoides, Egernia depressa, Amphibolurus ranckini, Morelia childreni, Malaclemmys temnickii, Crocodylus cataphractus, Sauromalus chuckvala, Lepidochelys kempii, Cordylus giganteus, Ctenosaura oedirhina, Thamnophis sirtalis tetrataenia, Corallus caninus, Sanzinia madagascariensis. Dalo by sa bez nadsázky napísať, že čo nádrž to unikátny živočích.
Návštevník má možnosť nahliadnuť aj do inkubátorov plných znášok- vajíčka Alligator sinensis, Cyclura cornuta, Cuora amboinensis atď. Vo vedľajšej odchovni zaujali mladé Anolis equestris i Varanus gilleni.

Burgers ZOO Arnhem
Úplne iným prípadom je riešenie zoologickej záhrady v Arnheime - Burgers ZOO. Zabudnite na klasickú ZOO s omrežovanými výbehmi zvierat. Medzi hlavné expozície patrí obrovský 1,5 ha skleník (BUSH)zarastený tropickou vegetáciou, pretkaný vodnými plochami, s výbehmi vydier, dugongov a kajmanov, s množstvom voľne sa pohybujúcich vtákov, plazov, obojživelníkov, hmyzu a rýb. Teplota tu celkovo nevystupuje nad 18 °C. Vstupná a najväčšia hala je vlastne výsekom pralesov v Južnej Amerike, Afrike a Ázii. Ročné náklady na samotnú prevádzku tejto pralesnej časti sú milióny euro, ale výhradne túto časť navštívi viac než 1,4 milióna návštevníkov ročne. Po prvý krát na svete tu bol umelo vytvorený ekosystém pralesa s prirodzenými väzbami medzi jednotlivými druhmi.5 - 7 rokov sa muselo čakať na vytvorenie prirodzenej biologickej rovnováhy a zvieratá sa tu vpúšťali postupne. Na takto veľkej ploche pralesa žije voľne cez 50 druhov vtákov, 20 druhov plazov,30 druhov rýb a 8 druhov cicavcov. Spomeniem tu aspoň niektoré: ropuchy Bufo regularis, Litoria infrafrenata, korytnačky Geochelone carbonaria, G.elegans, jaštery Iguana iguana, Draco spec., Anolis marmoratus, Chamaeleo hoehnelii, ryby Colossoma spe., Protopterus dolloi, Potamotrygon brachyrrus, zobákorožce Aceros corrugatus, Anhinga melanogaster, korunáče Goura victoria, ibisi červené Eudocimus ruber a s príchodom večera ožívajúce kalone Pteropus lylei. Napriek skutočne veľkom množstve tu chovaných druhov záležalo iba na pozornosti návštevníka (a jeho šťastí)pohybujúcom sa po vyznačenej trase, aké zvieratá uvidí. Podobne, ako vo voľnej prírode.

Z pralesa viedol podzemný tunel, upravený ako jaskyňa a sčasti ako podzemná šachta, do haly DESERT. V „prechodnej časti“ tunela našli svoj domov typické živočíchy, ako napr. tarbík Jaculus orientalis, kuvik Athene cunicularia, korálovky rodu Lampropeltis a bičovce Mastigoproctus giganteus. Samotnej časti DESERT dominovali nádherné púštne a sukulentné kvety, kvitnúce kaktusy, ale podarilo sa zazrieť aj zástupcov plazov (Sceloporus poinsettii, Crotalus ruber), kolibríkov Amazilia amazilia, známe karakače Polyborus plancus či stádo pekari, rysa Lynx rufus alebo líšku Vulpes macrotis.

V mangrovovom pavilóne MANGROVE, umiestnenom o pár desiatok metrov ďalej sa zase pre istotu aj napriek teplému prúdiacemu vzduchu na sklá všetkých objektívov, tieto okamžite zahmlili a nebolo možné fotiť. Napriek tomu tu bolo možné nájsť párik varanov Varanus indicus, krabov známych ako huslisti z rodu Uca spec., lezcov Boleophtalmus boddarti, zaujímavé ryby Aplocheilus panchax, korytnačky Emydura macquarrii a rôzne druhy vtáctva. Na prehliadku časti SAFARI, nočného pavilónu, OCEANÁRIA i ostatnej časti ZOO jednoducho neostal čas. Nabudúce.

Keď som vo večerných hodinách opúšťal tento unikátny komplex, keď už návštevnícky ruch utíchol, prales zrazu ožil. Nespočetné množstvo živočíchov vytvorilo nádhernú zvukovú kulisu, z ktorej sa pre človeka, ktorý vie jej pozorne načúvať až zatočí hlava.
Zvuky prírody so svojimi deťmi, ktoré tu boli omnoho skôr než ľudia.
Dokedy, to už záleží na nás všetkých...

Summary:
The Netherlands - love at first sight.
The travelogue approaches to the readers the beautiful country of wind-mills and clogs as well - The Netherlands by the glance of a journalist, which has spent a few days in this land. Neither the admirable loveliness of the nature of this country is missed out.



Prales v Burgers Zoo Foto: Štefan Čambal


Foto: Štefan Čambal


Anolis garmani Foto: Štefan Čambal


Iguana iguana Foto: Štefan Čambal



Sonora Desert Foto: Štefan Čambal


Sonora Desert Foto: Štefan Čambal


Surikaty v Zoo Rotterdam Foto: Štefan Čambal


Teratoscincus microlepis Foto: Štefan Čambal


Varanus exanthematicus Foto: Štefan Čambal


Varanus griseus Foto: Štefan Čambal


Crotaphytus collaris Foto: Štefan Čambal


Ctenosaura sp. Foto: Štefan Čambal


Geochelone pardalis Foto: Štefan Čambal


Geochelone sulcata Foto: Štefan Čambal


Najväčšia vzácnosť v Zoo Rotterdam - Varanus komodoensis juvenil Foto: Štefan Čambal


| Vytlačiť článok |

ToPaS | 23.8.2007 20:36 | 0 komentárov | 9460x


www.aquabooks.cz zoochov.cz