Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Latimeria chalumnae bola monogamná

Fakt, že samice živúcej fosílie latimérie podivnej (Latimeria chalumnae) sú verné jedinému samcovi sa dlho ani len netušilo. Vernosť jednému partnerovi je totiž u rýb veľmi vzácna, no nie nereálna. Naznačuje to skúmanie dvoch gravidných samíc, ktoré náhodne uhynuli a dostali sa do rúk vedcom.

Samice mnohých druhov rýb sa pária s viacerými samcami, čím zvyšujú šancu na úspešné oplodnenie vajíčok i genetickú variabilitu svojho potomstva a výber tých najlepších génov. Nevýhodou sú vyššie energetické nároky, väčšie riziko, že sa samica počas párenia stane korisťou niektorého dravca a tiež prenos chorôb. Pre latimériu podivnú, u ktorej prebieha vnútorné oplodnenie a samica „rodí“ plne vyvinuté mláďatá, sú tieto nevýhody zrejme zvlášť závažné.



Tým biológov z Nemecka a Tanzánie sa podieľal na skúmaní dvoch náhodne ulovených samíc. Prvá z nich, v jej tele sa našlo 26 embryí, uviazla vo vlečnej rybárskej sieti u pobrežia Mozambiku. Druhú s 23 plodmi náhodou ulovil zanzibarský rybár. Mikrosatelitné DNA všetkých embryí sa v oboch prípadoch blízko zhodovali. Naznačuje to, že majú len jediného otca a ich matky sú teda, prinajmenšom po určité obdobie života, prísne monogamné.

Zdroj: Nature Communications
Foto: Zo zbierky (šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.9.2013 11:10 | 0 komentárov | 4714x


www.aquabooks.cz zoochov.cz