Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Top 10 druhov akváriových rýb, ktoré zákazníci vrátili späť predajcom

Americký akvaristický časopis Practical fish keeping priniesol 13.9.2013 zaujímavú anketu TOP 10, v ktorej sa objavili aj u nás známe druhy akváriových rýb. Anketa zahŕňa druhy, ktoré sú v USA najčastejšie vrátené do zoopredajní, kde boli zakúpené. Je samozrejmé, že sa tento výpočet druhov rybiek bude líšiť v Amerike a v našej starej Európe, ale každopádne stojí za povšimnutie.

1.Hypostomus plecostomus
Prvé miesto v tomto nelichotivom rebríčku nechcených druhov rýb patrí peknému prísavníkovi. Dôvodom je údajne fakt, že dorastá do veľkých rozmerov a je ponúkaný vo veľkých množstvách a to nielen v USA, ale aj u nás. Na rozdieľ od Ameriky sa u nás teší obľube aj ako vďačný požierač rias. Ako najčastejšiu príčinu vrátenia tohto pekného prísavníka americká verejnosť udávala jeho vytrvalosť a dlhovekosť (aj viac než 20 rokov). Čo na toto viac napísať...


2.Pterygoplichthys gibbiceps
U tohto druhu prísavníka platí to isté čo u predošlého druhu, no podľa názoru amerických zákazníkov je mínusom jeho opancierované telo a veľké prsné plutvy. Plusom, ak sa to dá v tejto súvislosti napísať, je fakt, že nie je vrátený v húfoch, ale vždy je to len samostatný jedinec, ktorý prerástol 20 litrové akvárium.


3.Labeo sp.
Na tretej priečke sa umiestnili všetky rybky, ktoré čímkoľvek pripomínajú žraloky. V Amerike ide predovšetkým o rod Labeo. Dôvodom je jeho agresivita a konečná veľkosť. Množstvo vrátených jedincov tohto rodu je natoľko veľké, že pripomína nedávnu éru s malawskými cichlidami, ktoré tiež zákazníci v USA húfne vracali do predajní, pretože ich jednoducho prestali "baviť".


4.Archocentrus nigrofasciatus
Z akého dôvodu sa na tento zoznam dostali aj cichlidy priečnopruhé, neviem. Nie je tak dávna doba, kedy sme u nás na Slovensku práve s týmto druhom cichlidy zbierali prvé skúsenosti. A v Amerike ju doslova odpísali. Dôvodom je podľa prieskumu jej veľká rozmnožovacia schopnosť a fakt, že pri odchove mladých sa z ich rodičov stávajú dosť agresívne ryby. Preto je odporúčané nechovať párik, ale sólo jedinca. Pri jeho chove totiž nehrozí vyvstanie otázky kam s odchovomť Predajne v USA ich nevezmú a tak často končia v niektorej rieke. Ešteže u nás to zatiaľ nehrozí...


5.Živorodky
Keby som tento text neprekladal z americkej angličtiny, neveril by som textu ani náhodou. Že sa živorodky od gupiek až po platy dostanú na tento zoznam je viac než len smutné. Dôvodom sú údajne nízke nároky týchto rybiek, ktoré sa tým pádom stávajú nezaujímavé. V neposlednom rade je to mnoho ochorení, ktoré sprevádzajú tieto živorodky. Niečo na tom asi bude, pretože stav mnohých aj gupiek ale i ďalších živorodiek v poslednom čase je tak mizerný, že sa to ani veriť nechce. Na príčine je ale ich prešľachtenie a tým pádom aj zníženie odolnosti voči chorobám, liečivám. V USA sa ako ďaľší dôvod uvádza aj problém s ich odbytom a veľmi nízka výkupná cena.


6.Astronotus ocellatus
Nádherná, majestátna ryba. A to je kameň úrazu. Tisíce týchto cichlíd je vrátených v USA do predajní. Vysoká životnosť, veľkosť, potreba veľkých akvárií, agresívnosť. To sú ďalšie rozhodujúce elementy, pre ktoré ich ľudia vo veľkých množstvách vracajú. Čo je ale paradoxné, no neprekvapuje to, mnoho ľudí si kupuje krásne sfarbené mladé jedince, aby ich o pár rokov na to opäť vrátilo.


7.Hybrid tzv. Parrot cichlida
Bolo len otázkou času, kedy aj USA pochopí, že chovať tieto, hoci pekne sfarbené, krížence je neetické. V Amerike je ale uvádzaný iný element, prečo ich ľudia vrátia do akvaristík. Ich veľkosť, paržavosť, agresívnosť, otužilosť a húževnatosť. Jednoducho povedané, nie je ľahké túto rybku zabiť tým, že ju spláchnete do toalety.


8.Ancistrus sp.
Podľa tvorcov tejto tabuľky je tento rod prísavníkov jedným z mála, ktoré chcú predajcovia nielen predať, ale sú radi, keď im ich zákazníci vrátia naspäť. To tvrdilo veľké množstvo oslovených predajní, kde sa robila anketa. Dôvodom je fakt, že o rybky rodu Ancistrus sa nemusíte (údajne) nijako starať a sú verejnosťou vnímané ako tie, čo vám zbavia nádrž od rias. Navyše je doslova požehnaním pre predajcu, ak niektorý zo zákazníkov mu donesie dajme tomu aj stovku mladých prísavníkov a ešte mu zaplatí aj náklady na ich kŕmenie. Tým odpadá nutnosť ich objednania od českých (!) dodávateľov.


9.Tilapia
Veľmi plodné a odolné, no nepredajné cichlidy. Problém vzniká pri predaji mladých, pekne vyfarbených jedincov, ktoré sú o rok vrátené ako nedokonale sfarbené dospelé jedince. O ne už nik nemá záujem. Ľudia ich vrátia práve v tomto období. Našťastie aj medzi tilapiami existuje pár druhov, ktoré sa tešia obľube. V Amerike ale očividne relatívnej.


10.Amphilophus citrinellus
Na poslednej stupnici tohto netradičného rebríčku "popularity" sa umiestnili nádherné citrónové cichlidy, pri ktorých aj americké podniky veľmi zvažujú ich objednávku. Okrem dospelej veľkosti tohto druhu cichlíd prichádza v úvahu aj ich agresívnosť. Vo veľkosti asi 5 cm sa začínajú mladé rybky vyfarbovať a aj sa dá určiť ich pohlavie, no začínajú byť teritoriálne a vzájomne agresívne. Stačí, aby jeden samec trošku podrástol, začal bojovať o svoje teritórium a pozabíja celé osadenstvo nádrže. A to je aj príčina toho, že si ich síce ľudia aj kúpia, ale rýchlo vrátia do predajne. A tu musia každej jednej cichlide zariadiť jednu nádrž, strpieť jej nálady a útoky na ruky pri čistení akvária. Z chovateľa alebo predavača sa stáva veľmi rýchlo sluha jednej ryby.


Zaujímalo by ma, ako by takáto anketa dopadla na Slovensku. A obávam sa, že kameň úrazu by bol práve keď by ste ako zákazník chceli reklamovať či len vrátiť danú rybku do predajne, kde ste ju kúpili. Určite by to nebola ľahká cesta...

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: archív

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.9.2013 15:21 | 0 komentárov | 7222x


www.aquabooks.cz zoochov.cz