Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Kenya, bez vročenia

Vivaristika na známkach

Keňa, dlhý tvar Kenská republika, je prímorský štát vo východnej Afrike pri brehoch Indického oceánu. Susedí na západe s Ugandou (933 km), na severozápade s Južným Sudánom (232 km), na severe s Etiópiou (861 km), na východe so Somálskom (682 km) a na juhu s Tanzániou (769 km). Keňa je prezidentskou republikou a hlavné mesto je Nairobi. Krajina je pomenovaná po vrchu Mount Kenya (5 199 m n. m.), ktorý sa nachádza v centrálnej časti a je najvyšší v Keni.

Keňa je v rovníkovej a monzúnovej oblasti, pri pobreží je horúce a vlhké podnebie, na severe a severovýchode sú púšte a polopúšte. Obdobie dažďov sa vyskytuje od marca do mája a v novembri a decembri. Ročné úhrny zrážok sú pri pobreží 1 100 mm, v Mombase 1 086 mm, v Nairobi 725 mm a vo vnútrozemí 500 až 1 000 mm. Na náveterných svahoch hôr sú ročné úhrny zrážok až 1 500 mm a v najvyšších polohách (nad 3 500 m n. m.) padá i sneh.

Najteplejšími mesiacmi sú február a marec, najchladnejšími jún a júl, hoci rozdiel teplôt je do 7 °C. Pobrežie Indického oceánu má cez deň okolo 30 °C, Mombasa 29 °C a okolo 22 °C v noci. Na severe v oblasti púští presahujú denné teploty 35 °C, na plošinách okolo 25 °C, v Nairobi 23 °C (14 °C v noci). Priemerná vlhkosť vzduchu je v Nairobi 72 % a v Mombase 81 % a priemerná ročná teplota mora v Mombase je 27 °C.

V nadmorskej výške do 3 000 m n. m. prevládajú savany. Vo vnútrozemí sú väčšinou stepi alebo savany, na východe od jazera Turkana už púšte a polopúšte. Na pobreží a v západnej časti sa vďaka vyšším zrážkam nachádzajú husté tropické pralesy. Vo vyšších polohách nad 3 000 m n. m. je nižšia, horská vegetácia.

V Keni je mnoho národných parkov a rezervácií, najznámejšie sú Masai Mara či Národný park Tsavo. Žije tu najmä lev, slon africký, žirafa, nosorožec, hroch obojživelný, byvol africký, zebra, gazela, gepard, leopard škvrnitý, antilopa, hyena škvrnitá a veľa rôznych druhov vtákov. Ako prímorský štát má Keňa nesmierne bohatý aj podmorský život. A práve tomu je venovaná aj dnes predstavovaná kolekcia morských druhov korytnačiek.

Pätica druhov na filatelistickej kolekcii predstavuje známe druhy morských korytnačiek, pričom nevynecháva ani najväčší druh – kožatku či menšie druhy kariet.
Čo je u tejto kolekcie škoda sú veľmi drobné názvy jednotlivých druhov a absentujúce vročenie. Napriek tomu ide o peknú a zaujímavú kolekciu, ktorá isto obohatí nejednu zbierku zanieteného a špecializujúceho sa filatelistu.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Leatherback turtle (Dermochelys coriacea) – 17/-
Green Sea turtle (Chelonia mydas) – 20/-
Hawksbill turtle (Eretmochelys imbricata) – 30/-
Olive Ridley turtle (Lepidochelys olivacea) – 47/-
Loggerhead turtle (Caretta caretta) – 59/-













Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 8.9.2013 08:11 | 0 komentárov | 2825x


www.aquabooks.cz zoochov.cz