Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Malaysia, 2007, čistá

Vivaristika na známkach

Pre nás veľmi exotická krajina Malayzia vydala v roku 2007 trojicu pekných známok, ktoré predstavujú tamojšie bezchvosté obojživelníky. Z nespočetnej plejády druhov si tvorca ale vybral iba tri druhy, čo je isto škoda.
Pedostibes hosii (Boulenger, 1892), tento príslušník rodu Bufonidae, sa nevyskytuje iba v Lalayzii, ale obýva aj pralesy v Brunei, Indonézii a Thajska. Podobne je na tom aj druhý predstavený druh, Nyctixalus pictus (Peters, 1871), príslušník rodu Rhacophoridae. Ten obýva tropické a subtropické pralesy Brunei, Indonézie, Filipín, Singapúru a Thajska. Thajsko, Singapúr, Sumatru a Borneo (vrátane Malajzie) obýva iný, atraktívny druh žaby, Megophrys nasuta (Schlegel, 1858).

Malajzia je federálna islamská konštitučná monarchia v juhovýchodnej Ázii. Skladá sa zo 14 štátov (Negeri) a troch federálnych dištriktov (Wilayah Persekutuan).
Najvyšším vrchom Malajzie je Gunung Kinabalu (4 095 m n. m.) na ostrove Borneo.
Bola Britskou kolóniou a stala sa samostatnou v roku 1963, kedy bola vytvorená Malajzijská federácia. Hlavným mestom je Kuala Lumpur, no vo výstavbe je nové hlavné mesto Putrajaya.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Pedostibes hosii (Kodok Pokok) – 30 sen
Nyxtixalus úictus (Katak Perang) – 50 sen
Megophrys nasuta (Katak Tanduk) – 50 sen

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk







| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.8.2013 09:07 | 0 komentárov | 2501x


www.aquabooks.cz zoochov.cz