Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Snovačka Latrodectus menavodi (Vinson 1863) v insektáriu

Arthropoda

Chelicerata

Aranea

Arachnida

Theridiidae

Latrodectus

Výskyt: Madagaskar (ostrov Comodoro). Výskyt tohto druhu zaberá všetky geografické pásma bez výnimky, teda ako xerotermné biotopy, tak lesy na západe krajiny.

Veľkosť: dĺžka tela 1,0-2,0 cm s celkovým rozpätím končatín 3,0 cm. Zaznamenala sa maximálna veľkosť 4 cm. Je to jedna z najväčších druhov snovačiek vôbec.

Tento druh snovačky má výraznú kresbu pozostávajúcu z červených (u mladých jedincov oranžových) tvarov, pričom základné sfarbenie je typicky čierne. Na mohutnom brušku sa nachádza 5-6 bielych bodiek.



Latrodectus menavodi v prírode dáva podľa údajov z mnohých prác o nich prednosť vlhšiemu stanovisku, pričom miestami môže táto vlhkosť dosiahnuť až 80%. Pri chove v insektáriu sa ale odporúča absolútne sucho, pričom potrebnú vodu si berie pavúk zo svojej potravy a miska s vodou je skôr neprirodzená. Vzdušná vlhkosť je úplne niečo iného než stav vlhkosti v teráriu. Aj to najmenšie rosenie zvyšuje vlhkosť na viac ako 70%, čo je jasný zabijak pre všetky snovačky. K tomu treba pripočítať riziko množenia roztočov a húb, na ktoré sú snovačky značne náchylné. V zahraničnej literatúre sa ale odporúča pravidelné vlhčenie a udržiavanie i 70% vlhkosti či doknca miska s vodou. Ako vhodný substrát nám poslúži piesok a rašelina, lignocel v pomere 60%/40% vo vrstve približne 3 až 4 cm. Ako vhodné rozčlenenie insektária, ktoré poslúži snovačke na vybudovanie jej siete možno použiť korok alebo sušené korene hrozna či rôzne konáriky stromov, kríkov alebo aj živé rastliny.
Insektáriu na chov jednej snovačky nám postačí o rozmeroch 15x15x15 cm. Teplotu sa snažme udržiavať o rozsahu 28-30, lokálne 32 st.C. Nočná teplota by mala byť o čosi nižšia (20-23 st.C).

Ako potrava nám bude stačiť akýkoľvek primerane veľký hmyz (svrčky, šváby, saranče, muchy atď.).



Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Pavol Purgat, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.7.2013 19:30 | 0 komentárov | 3853x


www.aquabooks.cz zoochov.cz