Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nález Ocepechelon bouyai spôsobil patričný rozruch

12.7.2013 publikoval Charlene Letenneur nesmierne zaujímavý článok s názvom Ocepechelon bouyai gen. et sp. nov., life reconstruction.
V ňom popisuje unikátny druh korytnačky pod názvom Ocepechelon bouyai, ktorý má hneď niekoľko prvenstiev. Nielenže pochádza z obdobia kriedy a bola objavená v Maroku, ale jej veľkosť ju predurčuje do skupiny jednej z najväčších kedy objavených morských druhov korytnačiek. Už jej 70 cm veľká lebka dáva tušiť, že jej skutočná celková veľkosť bola viac než len gigantická. A unikátnu ju robí aj príjem potravy, ktorý by sme mohli nazvať "nasávací".



Jej nosný i ústny otvor je veľmi malý a tvoriaci dlhú kostnatú trubicu. Paleontológovia ju dokonca vďaka tomu prirovnávajú ku klipkám, čo je morský druh rybiek živiaci sa drobnými organizmami práve vďaka pinzetovitým čeľustiam. Samotný "sací" spôsob príjmu potravy a tvar ústneho otvoru bol v období, kedy sa tento živočích vyskytoval relatívne bežným, ale u triedy plazov nebol ešte zaznamenaný.



Štefan Čambal, VIVARISTA.sk


| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.7.2013 16:21 | 0 komentárov | 2524x


www.aquabooks.cz zoochov.cz