Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Republic of Abkhazia, 2000, čistá

Vivaristika na známkach

Dvojicu tlačových listov vydala krajina, ktorá akoby ani nejestvovala. Rovnako ako mnohé štáty vo svete, ani filatelisti Abcháziu ako filatelistickú krajinu neuznávajú. Napriek tomu je nesporne zaujímavé, že v roku 2000 vydala hneď dvojicu predkladaných listov s námetom bezchvostných obojživelníkov nesúc názov Republic of Abkhazia. Nič sa nedozvieme o samotnom vzniku tejto kolekcie a ani od autora jej ilustrácií.

Abcházia (abcházsky Аҧсны, Apsny; gruzínsky აფხაზეთი, Apchazeti) je krajina na kavkazskom pobreží Čierneho mora. De iure ide o autonómnu republiku Gruzínska, po vojne v roku 1992–1993 však vyhlásila nezávislosť a fakticky kontroluje väčšiu čqsť svojho územia (do roku 2008 nekontrolovala Horní Abcháziu). Nezávislosť došla mezinárodného uznania v roku 2008 u Ruska, pod ktorého silným vplyvom sa Abcházia v súčasnosti nachádza. Abcházia leží v Ázii, na západe Zakavkazska, čo je neďaleko od Európy. Z juhu Abcháziu omýva Čierne more. Hlavné mesto Abcházie, známej vo svete skôr pod gruzínskym názvom Suchumi (správne Sochumi / სოხმი), sa abchazsky volá Aqwa (Аҟəа). Abcházia je prezidentská republika. Abcházia je čiastočne uznaný nezávislý štát (väčšina štátov sveta ju považuje za súčasť Gruzínska). Zatiaľ ho uznalo iba Rusko, Venezuela, Nikaragua, Nauru, Vanuatu a Tuvalu z členských štátov OSN a Južná Osetie, Podnestrie a Náhorný Karabach z nečlenských štátov OSN.

Napriek tomu ide o zaujímavý zbierkový dôkaz o tom, že aj tak komplikovane uznávaný štát akým je Abcházia, môže sa pochváliť peknou kolekciou žiab. Aspoň na známkach.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Agalychnis callidryas
Dendrobates azureus
Megophrys montana
Ceratophrys varia
Rana adspersus
Dyscophus antongili

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk















| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.7.2013 08:05 | 0 komentárov | 4332x


www.aquabooks.cz zoochov.cz