Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Latonia nigriventer je žijúcou fosíliou

Pred dvoma rokmi znovuobjavená žaba druhu Latonia nigriventer, ktorú v roku 1996 vyhlásili za vyhynutú, je v skutočnosti žijúcou fosíliou.
Zistili to izraelskí vedci z Ruppinovho vedeckého centra, ktorí tento druh podrobne preskúmali.

Žabu vedecky popísali v roku 1943 Heinz Steinitz a Heinrich Mendelssohn, pričom jej dali meno Discoglossus nigriventer. Tento druh sa vyskytoval iba v močiaroch v okolí jazera Chula, ktoré však v 50. rokoch nechala izraelská vláda vysušiť.

Odvtedy ho nikto už nevidel, a preto ho v roku 1996 vyhlásili za vyhynutý. V roku 2011 sa však podarilo objaviť jedného jedinca a odvtedy sa ich našlo ďalších trinásť. Vďaka tomu mohli vedci tento druh podrobne preskúmať, pričom zistili, že v skutočnosti nepatrí do rodu Discoglossus, ale do rodu Latonia.
Ten doteraz vedci poznali iba z fosílií, keďže všetci ostatní zástupcovia tohto rodu vymreli pred približne 15-tisíc rokmi.

"Keď sme tento druh pred dvoma rokmi znovuobjavili, považovali sme to za niečo úžasné. Keď sme však potom zistili, že v skutočnosti ide o žijúcu fosíliu, to bolo ohromné. Doteraz ste mohli skúmať zástupcov rodu Latonia iba prostredníctvom fosílií. Keď sme však skúmali tento druh, postupne sme zisťovali, že všetky jej črty sa zhodujú s rodom Latonia a nie s rodom Discoglossus," uviedol Sarig Gafny z Ruppinovho vedeckého centra.

Foto: www.bubblews.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.7.2013 19:36 | 0 komentárov | 2541x


www.aquabooks.cz zoochov.cz