Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Novinky v akvatera literatúre

Na odborný kníhkupecký trh sa pravidelne dostáva tak ohromné množstvo akvaristických i teraristických publikácií, že snaha o ich sledovanie môže spôsobiť nejednu komplikáciu. S nedávnou minulosťou sa súčasný stav ani len náhodou nedá porovnávať.

Začnime u našich českých susedov. Herpetológ a špecialista na jedovaté hady Afriky Tomáš Mazuch ku dňu 16.3.2013 vydal úplnú novinku pod názvom Amphibians and Reptiles of Somaliland and Eastern Ethiopia.
Formát: 245x301 mm, papier 150 g,
Počet strán: 80,
ISBN: 978-80-905439-0-4.
V knihe Obojživelníky a plazy východnej Etiópie a Somalilandu autor predstavuje fotografie (s komentárom) obojživelníkov a plazov v tomto regióne. Mnoho druhov nebolo nikdy fotografovaných vo volnej prírode. U všetkých druhov, ktoré sú prezentované v tejto knihe je k dispozícii fotografia z miesta ich nálezu. Kniha zobrazuje celkom viac než 150 druhov zvierat a rastlín v prírodných podmienkach (napr: Holodactylus africanus, Hemitheconyx taylori, Xenagama taylori, n.sp , batillifera, Agama robecchii Acanthocercus annectans - zonurus, Hemidactylus barodanus - citernii - albopunctatus - macropholis -.. tri n.sp., Pristurus - všetky druhy zaznamenané z regiónu, Uromastyx macfadyeni - princeps, Latastia caeruleopunctata - boscai, Pseuderemias brenneri - striata - septemstriata -. ... Echis "Varius", ...) na viac než 370 veľkoformátových fotografiách.


Vydavateľstvo Robimaus pred pár dňami vydalo ďalšie pokračovanie svojej edície určenej tentoraz pre akvaristov. Od autora Jakuba Urbance vyšla novinka Jezírkové rostliny. Príručka má za svoj cieľ roztriediť rastliny podľa stanovištných nárokov rastlín a formou jednoduchých popiskov s fotografiami poskytnúť bežnému pestovateľovi základné informácie o ich pestovaní. Vo vybraných kapitolách sú taktiež popísané základné princípy fungovania jazierok ako ucelených biologických systémov, popísané sú rôzne spôsoby filtrovania vody, ekologické funkcie, údržba a ďalšie.
Z obsahu knihy:
Architektura
Botanické členění
Co a pročť
Dekorace
Ekologické funkce
Filtrace a technika
Genetika a rozmnožování
Hnojení a výživa
Choroby a škůdci
Izolační materiály
Jezírkové příslušenství
Kosatce a puškvorce
Lekníny
Mokřadní a pobřežní
Netradiční druhy
Ostatní doplňkové rostliny
Ponořené a s plovoucími listy
Rostliny plovoucí
Substráty
Teplomilná společenstva
Údržba jezírek
Vlhkomilné rostliny
Zimní období


Nemecké vydavateľstvo Chimaira vydalo úplnú novinku pod názvom LEGLER, JOHN M. AND RICHARD C. VOGT.: Turtles of Mexico Land and Freshwater Forms, ktorá sa na 416 stranách obšírne venuje korytnačkám Mexika. Ide o prvého komplexného sprievodcu mexických druhov koratnačiek, ktorý podrobne sa dotýka aj ich biológie, ekológii, evolúcii. Takto je spracovaných viac než 50 sladkovodných a suchozemských druhov taxónov.


Ďalšou novinkou tohto vydavateľstva je publikácia BAUER, A.: Geckos – The Animal Answer Guide, ktorá sa, ako už jej názov napovedá, do hĺbky venuje gekónom a ich chovu v teráriách. Na 92 stranách a 35 farebných fotografiách i 94 čiernobielych ilustráciách autor knižky Aaron Bauer ponúka veľké množsvo informácií o živote tejto veľmi zujímavej skupinky plazov. Plusom knižky je aj veľmi aktuálny zoznam taxónov a veľmi dôležitú bibliografiu.


Novým nemeckým vydavateľstvom, ktoré sa zameriava predovšetkým na hmyz je Sungaya-Verlag. To vydáva aj magazín ARTHROPODA, ale aj radu publikácií, ktoré stoja za povšimnutie. Pätica titulov sa jednotlivo venuje listovkám (Grundwissen Wandelnde Blätter), mnohonôžkam (Grundwissen Tausendfüßer), škorpiónom (Grundwissen Skorpione), strašilkám a pakobylkám (Grundwissen Phasmiden) či švábom (Grundwissen Schaben) na 80 stranách.


Jean Lescure a Jean-Christophe de Massary vydali v nakladateľstve Muséum National d'Histoire Naturelle nádhernú publikáciu pod názvom Atlas des Amphibiens et Reptiles de France. Tento atlas na 272 stranách pokrýva 34 druhov obojživelníkov a 39 druhov plazov žijúcich vo Francúzsku, vrátane Korziky. Každý druh má uvedenú mapu svojho výskytu a aspoň jednu fotografiu a aktualizované informácie o taxonómii.


James R Dixon a ilustrátor Toby J Hibbitts vydali krásnu knižku Amphibians and Reptiles of Texas: With Keys, Taxonomic Synopses, Bibliography, and Distribution Maps vo vydavateľstve Texas A & M University Press vo februári 2013. Na 460 stranách a 284 farebných snímkoch sa podarilo zachytiť kompletne revidovaný taxonomický kľúč a aktualizovať popisy 200 druhov obojživelníkov a plazov Texasu.


Vydavateľstvo Chimaira vydalo aj čerstvú novinku v podobe knižky The Amphibians and Reptiles of Cyprus od autorov Felix Baier, David J Sparrow, Hans-Jörg Wiedl, Max Kasparek. Dielo o 362 stranách, 244 farebných a 31 čiernobielych ilustrácií, 23 máp výskytu a 2 farebných mapách odkrýva snáď všetky obojživleníky a plazy vyskytujúce sa na Cypre.


Krásna knižka o obojživelníkoch a plazoch Kostariky vyšla z pera Federico Muñoz Chacón a Richard Dennis Johnston pod názvom Amphibians and Reptiles of Costa Rica: A Pocket Guide. Na 170 stranách s množstvom farebných i čiernobielych fotografiách, mapách výskytu sa autorom podarilo sústrediť 418 druhov a tým stvoriť nádherné dielo.


V marci 2013 vyšla už v treťom vydaní publikácia venujúca sa krevetkám od autora Andreas Karge, Werner Klotz pod názvom Süßwassergarnelen aus aller Welt vo vydavateľstve Dähne Verlag. Na 220 stranách apribližne 400 farebných fotografiách autor predatavil obrovskú rozmanitosť krevetiek, ktoré sa čoraz viac objavujú v našich akváriách.


To isté nemecké vydavateľstvo (Dähne Verlag) vydalo novinku od Petra Bärwalda (fotograf Chris Lukhaup)venujúcu sa labyrintkám pod názvom Kampffisch-Fibel. Na 95 stranách dopodrobnosti rozoberá nároky na ich chov a podmienky, ktoré si vyžadujú.



Vydavateľstvo NTV (Natur und Tier - Verlag GmbH vydala z pera Daniela Knopa publikáciu pod názvom Lexikon der Meerwasseraquaristik. Táto komplexná encyklopédia na 936 stranách a viac než 4000 snímkoch poskytuje kompletný prehľad o všetkých aspektoch morského akvária.


Špecialista na "regiusky" Stefan Broghammer vo vydavateľstve NTV vydal nádhernú publikáciu o ešte krajších hadoch pod názvom Python regius.
Na 356 stranách sa mu podarilo sústrediť viac než 1100 fotografií a veľmi podstatných a podrobných informácií o tomto africkom druhu pytóna.


Štefan Čambal
Ilustračné foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.5.2013 18:03 | 0 komentárov | 3051x


www.aquabooks.cz zoochov.cz