Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Severcov Nikolaj Alexejevič (1827 - 1885)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

Tento vedec ako prvý zaviedol ekologické štúdium a šíril Darwinovo učenie v cárskom Rusku.
Narodil sa vo Voronežskej gubernii. V roku 1846 absolvoval moskovskú univerzitu, kde bol žiakom jedného z Darwinových predchodcov K.F.Ruľjeho. Jeho doktorská práca, v ktorej skúmal periodické javy (sťahovanie, rozmnožovanie a pod.) v živote zvierat, bola prvou ekologickou prácou v Rusku.
Severcov podnikol veľa expedícií, no preslávili ho najmä cesty po Turkestane. Bol významným ornitológom a zoogeografom. Vo svojej zbierke mal 12 000 vtákov. Podarilo sa mu spojiť výsledky práce anglických prírodovedcov z južnej a Prednej Ázie s výsledkami výskumov ruských prírodovedcov z východnej Európy a zo západnej Sibíri. Jeho najvýznamnejšou prácou je Ornitológia a ornitologická geografia európskeho a ázijského Ruska vydaná v roku 1867.
Zoogeografické poznatky získal z pozorovaní vtákov, rozpracoval učenie o zonálnom rozšírení živočíchov. Navrhol, aby sa palearktická oblasť ďalej delila na podoblasti a provincie.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 25.5.2013 13:56 | 0 komentárov | 3534x


www.aquabooks.cz zoochov.cz