Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pestrosť pre oči aj "fajnšmekrov": L-sumci a ďalší

Vivaristika v sieti

Najrôzneší sumci, prísavníky, pancierníky či nezaradené druhy týchto nádherných rýb označených len L či C kódom mi vždy vyrážali dych. A to aj tie, ktoré boli pre vedu už známe. Svojou krásou, eleganciou, majestátnosťou, ktorou sa akoby odmietali podriadiť človeku a žili si svoj vlastný život.

Očividne podobný pohľad na ne má aj český akvarista Kolarovský Štěpán, ktorého bohatý chov môžete nájsť na vlastnej web stránke http://l-sumci-krunyrovci.webnode.cz/. Zaujímavý desing úvodnej stránky dáva jasne najavo akým smerom sa pán Kolarovský vo svojom chove uberá. Množstvo nemenej zaujímavých druhov a foriem týchto krásavcov obsahuje jeho chov.
U každého uvedeného druhu si čitateľ a záujemca o ich chov nájde heslovito uvedené tie najpodstatnejšie údaje o danom druhu (Pôvod, veľkosť, teplota, požiadavky na parametre vody, doporučená veľkosť a zariadenie akvária, ako rozoznať samčeka od samičky, špecifické údaje o povahe daného druhu, potrava a odchov). Názorný príklad: http://l-sumci-krunyrovci.webnode.cz/pseudacanhicus-leopardus-lda-07/.

Na množstve k danému druhu vložených fotografíí môžeme nájsť chovateľsky zaujímavé druhy ako napr. Pseudacanhicus Leopardus LDA - 07, Leporacanthicus joselimai L-264, Peckoltia spec. L - 134, Bariancistrus sp. L - 018 Golden nugget pleco, Ancistomus sp. L - 387, Leporacanthicus joselimai L-264, Hypancistrus L - 46, Panaqolus sp. L - 403 a iné.

Pri každom druhu sa po kliknutí zobrazia fotografie daného druhu a aj ich spôsob chovu.
Po kliknutí na http://l-sumci-krunyrovci.webnode.cz/vytery-2014/ sa prípadnému záujemcovi o získanie odchovu ukáže zoznam práve odchovaných druhov za príslušný mesiac, hoci posledný údaj je z februára 2014.
Konkrétnu a aktuálnu ponuku si čitateľ nájde na tomto odkaze http://l-sumci-krunyrovci.webnode.cz/nabydka-ryb/. K dnešnému dňu sa v nej nachádza Hypancistrus sp. L - 270 chovná skupinka i jej odchov a Ancistrus sp. L180.

Veľmi užitočnou sa zdá byť aj Diskusia, ktorá je súčasťou tejto nesmierne zaujímavej a peknej webstránky.

Je len potešujúce, že práve takto zostavená webprezentácia sa bezprostredne zaoberá práve L sumcami. Možnému záujemcovi o získanie informácií či priamo odchovu vďaka tomu ponúka obrovské množstvo tak prepotrebných informácií, ktoré sú získané nielen z odbornej knižky, ale predovšetkým priamo z vlastnej skúsenosti akvaristu. A o to sú cennejšie.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 25.5.2013 13:05 | 0 komentárov | 9225x


www.aquabooks.cz zoochov.cz