Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Karl Gegenbaur (21.8.1826 - 14.6.1903)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

Nemecký biológ Gegenbaur sa radí k reformátorom porovnávacej anatómie.
Narodil sa ako syn úradníka vo Würzburgu. Vo svojom rodnom meste absolvoval aj lekársku fakultu, bol Köllikerovým a Virchowovým žiakom. Krátky čas pracoval na morských biologických staniciach, potom sa stal profesorom v Jene. Tu sa spriatelil s E. Haeckelom. V roku 1872 však odišiel ako profesor anatómie na univerzitu do Heidelbergu.
Prvými objektmi vedeckého výskumu Gegenbaura boli mechúrniky, plášťovce a červy. V Jene sa však začal venovať výhradne stavovcom. Najskôr sa dal do štúdia embryológie a dokázal, že všetky vajíčka sú typickými bunkami. Ďalej sa už venoval porovnávacej anatómii. Študoval kostru končatín a skonštruoval pratyp kostry - tzv. archipterýgium, z ktorej sa mohli končatiny vyvinúť.
Teoretické výsledky svojej práce sústredil Gegenbaur do učebnice Vergleichende Anatomie der Wirbeltiere, ktorá vyšla v troch vydaniach. Pod vplyvom Darwinovho učenia bol Gegenbaur toho názoru, že porovnávacia anatómia má zistiť stupeň príbuzenských vzťahov medzi organizmami - fylogenetické pomery. Dôležitým pre ich poznanie ostáva len princíp homológie, t.j. zhodnosť orgánov rozličných organizmov, ktorý určuje pôvod zvieraťa alebo rastliny z toho alebo oného predka.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.4.2013 12:40 | 0 komentárov | 2978x


www.aquabooks.cz zoochov.cz