Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Martin: "Na raňajky si dávam svoje akvarijné rybky!"

Konzumácia rýb, predovšetkým tých sladkovodných, je odborníkmi na výživu podporovaná. Ale to, čo predvádza Martin z Trnavy sa len tak nevidí. Podľa jeho slov si ráno dá hneď niekoľko rýb. Problémom môže byť ich nutnosť chovať či kupovať.

Podľa štatistických údajov žije v súčasnosti na celom svete 28 904 druhov rýb. Z uvedeného množstva človek pre svoje potreby využíva okolo 7 000 druhov, čo predstavuje zhruba jednu štvrtinu. Naopak, 881 druhov rýb je pre človeka nebezpečných.
Z nutričného hľadiska má rybie mäso veľmi priaznivé zloženie a preto je vysoko cenené. Obsahuje plnohodnotné a ľahko stráviteľné bielkoviny, málo glycidov, málo väziva a neobsahuje elastín, takže na jeho tepelnú úpravu treba v porovnaní s inými druhmi mäsa relatívne krátky čas, čím sa zachováva jeho biologická hodnota.

Martin, študent trnavského gymnázia toto vie a práve preto sa rozhodol si každé ráno dať na raňajky niekoľko rybiek. "Ak sa mi podarí kdesi v trnavských akvaristikách zohnať naraz aj niekoľko kusov akváriových rýb, tak mám o raňajky na niekoľko dní vopred postarané. Iné to je, ak sa mi minie výplata či akvaristiky sú zavreté", dodáva nám Martin. Našťastie ale jestvujú aj zoopredajne, kde kúpiť rybky cez víkend či večer nie je až taký problém. "Miniem na ich nákup dosť "prachov" a tak som sa rozhodol venovať sa ich chovu aj doma". Preto sa z Martina stal aj akvarista, ktorý svojich chovancov má natoľko rád, že ich priamo aj konzumuje. "Ak sa mi podarí niečo zo živorodiek odchovať, tak si na raňajky dám aj niekoľko rybiek, inokedy sú to len dve-tri rybky. Záleží od toho, aký druh to je a aká je jeho veľkosť. Konzumná," vraví nám Martin.

Riziko na dosah
Martin si uvedomuje patričné riziko konzumácie rýb. "Najzávažnejšie potenciálne riziká uvádzané v súvislosti s mäsom rýb sú tie, ktoré nemôžem voľným okom postrehnúť, teda sa im nemôžem ani vyhnúť. Jedná sa najmä o prítomnosť jedovatých metabolitov, morských biotoxínov, histamínu, mikroorganizmov, parazitov a rôznych kontaminantov v jedlých častiach, teda najmä v svalovine rýb. Preto sa snažím vyhýbať morským rybám, alebo sladkovodným druhom, ktoré nepochádzajú z mnou overených zdrojov", dodáva.
Predavači ma v trnavských akvaristikách už poznajú a spočiatku som sa im radšej ani nepriznával, že kde nimi predané ryby končia. Bolo mi to nepríjemné, ale s postupom času, keď som bol okolnosťami donútený chodiť kupovať skoro každý deň rybky, som sa im priznal. Stavím sa, že si o mne mysleli, že som sa zbláznil...", vraví nám Martin, ktorý si žiaľ neželá byť menovaný a o fotografovaní pojedania rybiek nechce ani počuť. "Mám dosť problémov ohľadom tejto mojej záľuby, tak čo...", dodáva.
Ako nám Martin ďalej povedal, snaží sa jesť iba tie rybky, ktoré pozná. "Nie som blázon, aby som sa čo i len pokúsil jesť také tetraodony, ktoré akvaristi poznajú aj ako štvorzubce", vraví Martin. Jedovatosť tetrodotoxických rýb totiž spôsobuje jedovatá látka zvaná tetrodotoxín, ktorá sa nachádza v koži, v pečeni a v ováriách rýb a patrí k najprudším prirodzene sa vyskytujúcim jedom nebielkovinovej povahy. Mechanizmus účinku tetrodotoxínu je rovnaký ako mechanizmus účinku kurare – príčinou smrti je paralýza dýchacieho svalstva a zlyhanie obehového systému. K otravám spôsobeným konzumáciou tetrodotoxických rýb dochádza najčastejšie v Japonsku, kde sa ich konzumácia považuje za súčasť národnej kultúry.



Rybky na tanieri
"Najčastejšie si na raňajky dám živorodky, labyrintky, tetry, menej často už cichlidy či pancierníčkov. Tie majú tvrdé plutvy či samotné opancierované telo...Či naši doma vedia o tomtoť Mama ma raz "vymákla" pri jedení ryby a tak som musel s pravdou von. Čo už...Ona si na to už zvykla, otec ale nie", priznáva sa nám Martin.
Zatiaľ čo pred nami Martin pojedá jednu gupku za druhou, zazvoní mu mobil. "No nič, musím na brigádu, nech je na ďalšie rybky...", ukončuje náš netradičný rozhovor Martin z Trnavy.
"...a že či sa zo mňa nestane akvaristať Všetko je možné. Ryby som nútený tak či tak chovať doma, nech nemusím za ne tak veľa míňať. Tak je možné, že sa im začnem aj inak, hlbšie, venovať. Záľuba by vtedy šla doslova cez žalúdok...", s úsmevom dodáva Martin.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Peter Hoffmann, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 1.4.2013 07:48 | 1 komentár | 3613x


www.aquabooks.cz zoochov.cz