Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Tajomná Tatia galaxias, Mees, 1974

Nájsť o tejto nesmierne zaujímavej a nie práve najbežnejšej rybke čo i len pár údajov je veľmi vzácne a ťažké. A to aj napriek tomu, že sa tento rod sumčekov aspoň občas v ponuke akvaristík vyskytne.

Vo svojej praxi v istej sieti chovateľských predajní som pri prvej možnej príležitosti ani chvíľku neváhal a objednal tieto krásne rybky. Žiaľ, zo strany zákazníkov o ne bol pramalý záujem, čo snáď spôsobuje už spomenutý nedostatok akýchkoľvek informácií.

Tatia galaxias občas môžeme vidieť predávať pod nesprávnymi názvami, synonymami ako Tatia Galaxias či galaxis. V chove sa vyskytol aj veľmi podobný druh ako Tatia galaxias, ktorý je zatiaľ označený ako Tatia cf.galaxias.

Jej domovinou sú vody Caño de Quiribana do Río Orinoco vo Venezuele, kde sú podmienky vody nasledovné: pH 6,0 až 7,0, teplota 22,0-26,0 °C.

Hoci vedecky tento druh sumčeka popísal Mees v roku 1974, svoj zvláštny názov dostala táto 90 mm veľká, krásna rybka po ichtyológovi C. Tate Reganovi.

Tatia galaxias je často zamieňaná s iným druhom tohto rodu, konkrétne s Tatia intermedia. Oba druhy majú tmavé sfarbenie a svetlé znaky, ale u Tatia intermedia sú škvrny nie čisto biele a tmavnú s vekom. U Tatia galaxias sú škvrny svetlo biele a samotné telo je zas zamatovo čierne. Tatia galaxias je taktiež štíhlejšia. V samotnom rode Tatia, Auchenipteridae, sa v súčasnosti nachádzajú ďalšie nasledovné druhy: Tatia aulopygia, Tatia boemia, Tatia brunnea, Tatia caxiuanensis, Tatia dunni, Tatia gyrina, Tatia intermedia, Tatia jaracatia, Tatia meesi, Tatia neivai, Tatia nigra, Tatia strigata. Pôvodný príslušník tohto rodu Tatia altae bol medzičasom preradený do nového rodu Centromochlus.



Rozpoznať pohlavie u tohto sumčeka možno s vekom, kedy u samcov sa análna plutva mení v upravený kopulačný orgán.

Na samotný chov to nie je príliš náročný druh sumčeka a jediné čo vyžaduje je dostatok vhodných úkrytov v akváriu a spoločenstvo iných príslušníkov svojho druhu/rodu. Je to súmračný až nočný druh sumčeka, ktorý sa cez deň zväčša zdržuje v úkrytoch, do ktorých sa dokáže vtesnať hneď niekoľko jedincov naraz. V nedostatočne osadenom akváriu neváhajú doslova vytiahnuť rastlinu z piesku a do jej koreňového systému sa vtesnať.

Ako potravu mnou sledované Tatie prijímali mrazené patentky či tabletové krmivo. Problém bol u tohto druhu s jeho nadmernou plachosťou, ktorá sa prejavovala aj pri príjme potravy. Ak sa pri čerstvom importe vyskytol jedinec, ktorý odmietal prijať mrazenú potravu, stačilo mu skúsiť podať nakrájané dážďovky, nasekané patentky alebo nadrobno nakrájané kuracie mäso (chudé). To zvyčajne zabralo a akvarista mal vyhraté.

Z osobnej skúsenosti s týmto druhom sumčeka odporúčam voliť skôr tmavé dno nádrže, tlmené osvetlenie, dostatok vodných rastlín, no myslieť aj na priestor na plávanie a zvoliť ako spoločníkov len priamerane veľké a predovšetkým kľudné druhy rýb, ktoré ale nenocujú alebo sa nezdržujú pri dne a ktoré nebude vyrušovať nočná aktivita Tatií.

V každom prípade sumček Tatia galaxias stojí za tú snahu ho chovať, sledovať nesmierne zaujímavý a navyše aj tajomný spôsob života. Treba už len dúfať, že sa Tatia galaxias alebo niektorý jej podobný druh z tohto rodu vyskytne v našich akvaristikách častejšie. Tento pekne sfarbený a etologicky nesmierne zaujímavý druh sumčeka si našu pozornosť isto právom zaslúži.

Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 26.3.2013 18:03 | 1 komentár | 5266x


www.aquabooks.cz zoochov.cz