Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Mexický ráčik Cambarellus patcuarensis v akváriu

Do našich akvaristík a tým pádom aj súkromných chovov veľmi rýchlo prenikol drobný ráčik, ktorý sa v poslednom čase stal doslova hitom a získal si svojím sfarbením i malou veľkosťou, spôsobom života a aj tým, že neloví rybky a nepožiera akváriové rastliny patričnú priazeň u akvaristov i laickej verejnosti. Je ním Cambarellus patcuarensis, syn. Cambarellus patzcuarensis.

V chovoch sa najčastejšie vyskytuje jeho oranžová forma známa ako rak mexický zakrslý var. Orange, Orange mini rak a v menšom merítku i prírodná forma, ktorá nesie názvy rak mexický zakrslý "chocolade", "schoko". V ponukách exportných spoločnostiach sa ale najčastejšie stretneme s anglickými i nemeckými názvami ako Mexican dwarf crayfish, Mexican dwarf orange crayfish, Cambarellus patcuarensis Orange, CPO, Cambarellus patzcuarensis sp. Black, CPB, Gestreifte Zwergflusskrebs, Oranger Zwergflusskrebs.



Predstavme si tento druh ráčika podrobnejšie.
Čeľaď: Cambaridae
Pôvod: Mexiko, štát Michoacán.
Vyskytuje sa vo výške 2 000 metrov nad morom v bezodtokovom jazere Pátzcuaro (Lago de Pátzcuaro). Nájdeme ho aj v prameňoch Chapultepec, Opopeo a Tzurumutaro.
Na jeho chov sú najvhodnejšie podmienky 15 - 25 °C, 9 pH, 12,5 - 18 ° dGH, vodivosť asi 800 μS.
Veľkosť: 4 - 5 cm, vrátane klepiet
Teplota: 22 - 24 °C
Kyslosť: 6 - 8 pH
Tvrdosť: 10 - 15° dGH



Telo je u Cambarellus patcuarensis malé, farba prírodnej formy je modrá, sivá alebo sa vyskytujú aj hnedé farebné variácie, u niektorých jedincov sa vyskytujú aj pruhy či bodky. Zrod chovateľskej formy oranžovej farby, ktorá je tak žiadaná, má pravdepodobne na svedomí holandský chovateľ Juan Carlos Merino.

Potrava: ako každý rak je i Cambarellus patcuarensis všežravec, ale s tým, že na rozdieľ od iných druhov rakov neloví iné rybky a aj voči akváriovým rastlinám je ohľaduplný, no napriek tomu možno odporučiť podávať mu tablety či mrazenú stravu s obsahom aj rastlinnej zložky. Všeobecne platí, že mladý rak, to znamená do veku približne šesť mesiacov, dáva prednosť živočíšnej strave bohatej na bielkoviny. Nepohrdne ani tabletami pre ryby žijúcimi u dna (napr. Tetra Wafer Mix). Ako potravu mu možno podať aj nitenky, patentky, sparené žihľavy, svrčky, múčne červy, surové rybie mäso, šalát, akváriové slimáky, malé rybky, dážďovky. Tento druh ráčika je pokladaný za veľkého konzumenta okrúhliakov a predovšetkým ich ulít. Získava tak totiž vápnik ktorý je potrebný v dobe kedy sa zvlieka. Nevhodné je hovädzie a iné mäso z teplokrvných zvierat. Možno mu podávať aj ovocie či zeleninu a ako správny rak si pochutí aj na mŕtvolke rybky.



Pohlavie: Samice majú menšie klepetá a väčší zadoček, u samcov je to naopak.
U tohto druhu je zaujímavosťou to, že je zaradený do Červeného zoznamu ohrozených druhov.

Pri dostatku potravy možno odchovávať mladé ráčiky Cambarellus patcuarensis v spoločnosti dospelých. Na ich chov postačí 30 litrov na jeden pár, za predpokladu dostatočného množstva úkrytov. Filtračné zariadenie je treba dobre zabezpečiť proti možnosti nasatia ráčikov. U Cambarellus patcuarensis je zvýšená citlivosť na hnojivá a iné látky v nádrži.



Rozmnožovanie: Cambarellus patcuarensis sa pári tak, že samček otočí samičku na chrbát a vloží spermie v blízkosti samičieho pohlavia.
Samička znáša vajíčka 24 hodín po oplodnenia, býva ich okolo 10 - 60 kusov a v jednej sezóne môže mať i niekoľko znášok. Nasledujúcich asi 14 - 30 dní (podľa teploty vody) potom nosí vajíčka podm telom. V tomto období je potrebné chovať sa k nej veľmi ohľaduplne, pretože poplašená samička často reaguje na stres a rušenie odhodením vajíčok. Ak sú vajíčka biele alebo nažltlé, znáška je oplodnená. Mláďata opúšťajú matku pri veľkosti 3 mm. Vyliahnuté ráčiky sú schopné reprodukcie už od 3 mesiacov veku. Rak sa dožíva približne 18 mesiacov.

Treba len dúfať, že sa chov najrôznejší druhov sladkovodných rakov a ráčikov aj na Slovensku rozšíri. Podmienky na to sú vplyvom dovozov priaznivé. Už je len na predajcoch a akvaristoch či sa toto prianie prenesie aj do praxe.

Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Peter Hoffmann, VIVARISTA.sk a archív

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.3.2013 16:56 | 0 komentárov | 8059x


www.aquabooks.cz zoochov.cz