Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Žabky čeľade Dendrobatidae – Pralesničky

V poslednom čase na Slovensku narastá v radách teraristov záujem o chov tropických žabiek z Južnej Ameriky.

Ich pomenovanie tak trocha zľudovelo a všeobecne sa im hovorí Dendrobátky.Samozrejme i keď to nie je tak celkom správne, ale na začiatok im tak môžeme hovoriť.
Tento článok nemá za úlohu riešiť správne taxonomické zaradenie nakoľko výskum v prírode nie je ešte ukončený a stále sa objavujú nové druhy.
Ale horšie na tom je fakt, že dažďové pralesy sa zo dňa na deň zmenšujú, čo má a bude mať za následok aj zmenšujúcu sa populáciu voľne žijúcich žabiek. Nakoľko sú tam druhy úzko viazané na určité časti pralesa. A je vcelku možné, že niektoré druhy sa časom môžu vytratiť z prírody celkom.



Na základe mnohých e-mailov, v ktorých prevládajú otázky ceny, náročnosti chovu a jedovatosti
žabiek, by som aspoň stručne odpovedal formou tohto článku.

Takže Dendrobátky nepatria do kategórie lacných. Toto podmieňuje viacero faktorov:

Kŕmenie - len živá potrava.
Rozmnožovanie - veľmi malý počet vajíčok.
A ďalšie, ale to až na budúce.
Jedovatosť – v zajatí odchované jedince túto vlastnosť strácajú (ale napriek tomu nedoporučujem žabky cmúľať). Po manipulácii so žabkami treba dodržať základnú hygienu.

Čo sa týka samotného chovu začneme asi tým najpodstatnejším a to je potrava.
Na prvý pohľad sa to môže zdať ako nie nijak zložitá otázka, ale je úplne najdôležitejšia pre úspech v chove. Pokiaľ nebudete mať neustály dostatok malých cvrčkov alebo Drosophil, tak ani nemá cenu sa o ich chov pokúšať. Drosophily sa dajú pomerne ľahko kúpiť na burzách, alebo ich zohnať cez inzerát. Samozrejme je nutné si zohnať nelietavú formu. Sú dva druhy. Menšie, ktoré sa ale môžu spáriť s normálnou lietavou formou, väčšie (tzv. červenooké), ktoré sú vždy nelietavé. Niektorí chovatelia uprednostňujú kŕmiť malými cvrčkami, ale nie je jednoduché mať ich dostatok najmenších veľkostí stále v zásobe. Chce to mať vlastný chov (ten sa ale pre pár žiab zasa takmer neoplatí zakladať), alebo si zohnať niekoho, kto taký chov má.



Väčšie druhy Dendrobatiek žerú malé cvrčky do veľkosti asi 3-4 mm. Od 5 mm už začínajú byť pre mnoho druhov žabiek príliš veľké. U malých druhov žabiek, kde dospelé zvieratá dorastajú do veľkosti okolo 1,5 cm a menej je potreba kŕmiť niekoľko-dennými cvrčkami. Dendrobátky sa totiž snažia korisť rovno zhltnúť a nie ako rosničky alebo ropuchy, ktoré si ju v papuľke rovnať a postupne zhltnúť.

Ďalej je možné prikrmovať chvostoskokmi. Chvostoskoky sú veľmi vhodné pre mláďatá alebo menšie druhy dendrobátiek. V lete je možné kŕmiť náletovým hmyzom alebo voškami.
!V tomto prípade ale treba dať pozor na postreky!
Je dobré kŕmiť denne v menších dávkach, hlavne mláďatá. Dospelé žabky stačí kŕmiť 3-4x týždenne. Žabky síce vydržia hladovať omnoho dlhšie, ale je to úplne nevhodné.



Terárium pre tieto žabky stačí sklenené a nemusí byť ani veľké. Pre väčšinu druhov je lepšie vyššie než dlhšie, samozrejme to záleží aj od druhu žabiek, názory na to sú rôzne. My dávame prednosť nižším kvôli dostatočnému „zamušeniu“.

Žabkám v teráriu musíme zabezpečiť prístup k vode aj keď budeme výdatne rosiť. Postačí i plytká miska, totiž aj keď Dendrobátky sú obojživelníky, nevedia plávať a mohlo by dôjsť k utopeniu.

Vnútorné zariadenie záleží len na vašej fantázii a estetickom cítení. V teráriu má byť dostatok rastlín, najčastejšie popínavých (ktoré znášajú vyššiu vzdušnú vlhkosť – 70 a viac %) .Niektoré žabky žijú pri pätách stromov, ďalšie na listoch nižšieho porastu pralesa. Mnohé využívajú rastliny ako napríklad bromélie a podobné, v ktorých po daždi zostáva voda. Tieto rastliny navštevujú a dokonca niektoré tam kladú aj svoje vajíčka.



Vhodný je aj nejaký koreň alebo konár atď. Najlepšie sú korene určené do akvárií, ktoré vo vlhku neplesnivejú oproti „samorastom“ z lesa.
Na dno dávame hrubší štrk cca 5 mm a to po celej ploche. Ako úkryty najčastejšie používame polovičky kokosových orechov, ale môže to byť aj kúsok kôry, keramický úkryt a podobne, do ktorých sa žabky veľmi radi schovávajú.

Teplota v teráriu by mala byť asi okolo 25°C. Vyššie teploty, ktoré sú často doporučované v literatúre, môžu byť aj nebezpečné. Preto by sme sa mali snažiť vyhnúť teplote nad 28°C. Teplotu 30°C a viac považujeme za veľmi rizikovú.

Na záver chcem popriať všetkým záujemcom o chov týchto nádherných klenotov z Južnej Ameriky veľa úspechov v chove.

Text: Jozef Stopka
Foto: reprofoto zo zbierok Štefan Čambal
Ilustrácie: Peter Hoffmann

Obrazová príloha k článku:
"Dendrobatidae na známkach a telefónnych kartách zo zbierky šč

null

null

null

null

null

null

null

null

null

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.3.2013 20:08 | 0 komentárov | 4557x


www.aquabooks.cz zoochov.cz