Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Sierra Leone, WWF for a living planet, 1.6.2011, Forest Puff Adder / Bitis gabonica, čistá

Vivaristika na známkach

Nádherná kolekcia. Toto krátke no o to výstižnejšie označenie by isto stačilo ohľadom dnes predstavovanej série známok, ktoré majú jediného spoločného menovateľa. Robustnú, jedovatú vretenicu gabunskú, ktorá je známa tým, že má najdlhšie jedové zuby v ríši jedovatých hadov (5-6 cm) obsahujúce veľmi silný hemotoxin, takže cez 90 % uhryznutia je smrteľných. S dĺžkou aj 2 m a váhou cez 8 kg patrí Bitis (Macrovipera) gabonica medzi najväčšie jedovaté hady, ktorá obýva pralesné oblasti rovníkovej Afriky. V západnej časti areálu žije poddruh Bitis gabonica rhinoceros, ktorý svoj poddruhový názov (rhinoceros) dostal podľa nápadných výrastkov na prednej časti hlavy.
Vedecky ju ako prvý popísal v roku 1854 André Marie Constant Duméril. Tento had sa vyznačuje efektnou kresbou skladajúcou sa z ružových, sivých, hnedých a čiernych trojúholníkov, ktorá ho však robí neviditeľným v spadanom lístí.
Predstavovaná filatelistická kolekcia zobrazuje oba v súčasnosti vede známe poddruhy (prvé tri segmenty stvárňujú Bitis (Macrovipera) gabonica rhinoceros a posledný segment bezrohý poddruh Bitis (Macrovipera) gabonica gabonica.
V každom prípade ide o krásnu sériu známok, ktorá by rozhodne nemala chýbať v zbierke žiadneho tematického zberateľa a herpetológa.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Bitis (Macrovipera) gabonica (Forest Puff Adder) – Le 3100

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk















| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 10.3.2013 00:02 | 0 komentárov | 3081x


www.aquabooks.cz zoochov.cz