Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

FIJI, Fiji's Phasmids, 7 September 2006, čistá

Vivaristika na známkach

Vo svete filatélie sa len zriedkavo má možnosť zberateľ stretnúť s vyobrazeniami strašiliek, listoviek či pakobyliek. Nepatria medzi tie záujmové témy, ktoré sa ocitnú na známkach. Ale ak sa to stane a ide o krásnu, čistú, kompletnú kolekciu, tá isto spraví radosť nejednému tematicky zameranému zberateľovi. Rovnako ako dnes predstavovaná kolekcia.

V roku 2006 ju vydala ostrovná krajina Fidži a venovala ju strašilkám, ktoré sa vyskytujú aj na týchto ostrovoch. Fidži (anglicky Fiji, fidžijsky Matanit ko Viti), oficiálne Republika Fidžijské ostrovy je štát v Oceánii. Jeho najbližšími susedmi sú súostrovie Vanuatu (asi 800 km na západ), Samoa (asi 700 km na severovýchod) a Tonga (asi 500 km na východ). Od Austrálie leží asi 2600 km na východ, od Nového Zélandu asi 1800 km na sever. Dva najväčšie ostrovy sú Viti Levu a Vanua Levu. 45 % plochy ostrovov je zalesnených. Túto plochu zaujímajú vždyzelené tropické lesy, opadavé lesy a savany, čím sa vytvorilo obrovské množstvo príležitostí na vývoj a vznik tých najrôznejších a často aj bizarných foriem života. A svoju príležitosť dostali aj pakobylky, strašilky či lupenitky, ktoré verejnosť tak často nazýva „chodiace konáriky“.
Predstavovaná štvorka známok nám odkrýva čo to aj o živote vyobrazených strašiliek a to vďaka aj tomu, že každý vyobrazený druh hmyzu pre nás neznámy ilustrátor vsadil do pre ten ktorý druh typického prostredia.
Zaujímavosťou snáď bude aj to, že túto kolekciu vydal Southern Colour Print New Zealand a veľkosť jednotlivých segmentov kolekcie je 47.5 mm x 30.0 mm.
V každom prípade ide o nádhernú sériu známok, ktorá by rozhodne nemala chýbať v zbierke žiadneho tematického zberateľa.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Hermarchus apollonius (Ucikau) – 0.10 FJD
Cotylosoma dipneusticum (Ucikau) - 1.10 FJD
Chitoniscus feejeeanus (Ucidrau) - 1.20 FJD
Graeffea crouanii (Mimimata) - 2.00 FJD

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk









| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.3.2013 00:01 | 0 komentárov | 2818x


www.aquabooks.cz zoochov.cz