Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Moenkhausia sanctaefilomenae, Steindachner, 1907 - tetra s krkolomným názvom

"Paraguajka", ako familiárne akvaristi zvyknú nazývať túto peknú tetru paraguajskú, sa v našich akváriách stihla od svojho príchodu do Európy udomácniť. Pre jej "šťastie" je aj v súčasnosti neustále vyhľadávaná a našla si svoju cesu aj do akvárií amatérskych akvaristov či milovníkov živej prírody. Táto tetra si to rozhodne zaslúži.

Čeľaď: Characidae
Pôvod: Južná Amerika: Paraguay, Bolívia, Peru, Brazília. Rio Paraguay a Rio Parnaiba
Dĺžka života: približne 5 rokov
Doporučený počet rýb v akváriu: 6 a viac kusov
Minimálna veľkosť akvária: 60 - 70 litrov, vhodné je akvárium umiestniť na mierne zatienené miesto a dno nádrže zariadiť ako tmavé
Potrava: Všežravec - živá, rastlinná potrava i vločkové či mrazené krmivo
Pohlavný dimorfizmus: Samica je celkovo robustnejšia, väčšia než menší samec
Synonymá: Tetragonopterus sanctaefilomenae, Tetragonopterus oligolepis, Günther, 1864, Moenkhausia oligolepis, Eigenmann, 1910, Moenkhausia aggasizi, Moenkhausia australis, Moenkhausia filomenae, Poecilurichthys agassizi. (Poznámka: Moenkhausia sanctaefilomenae bola považovaná za druh M. oligolepis až do roku 1970).
Prvý európsky import: Nemecko, 1914, C. Kropáč
Teplota: 20-26 °
Veľkosť: až 7 cm
pH: 6,0-7,5
Tvrdosť: 5 - (19)20°dGH



Odchov: Pred trením je vhodné ryby dobre kŕmiť a oddeliť samca od samičky asi na tri týždne. Chovný pár umiestnime do vytieračky s jemnolistými rastlinami (ikry kladie samička na dno, občas aj na rastliny) a mäkšou vodou. Vhodný je aj vytierací rošt. Po vyneresení sa pár ihneď odlovíme, inak hrozí, že bude dospelý pár konzumovať ikry. Poter sa liahne do dvoch dní a rozpláve sa za ďalšie tri dni. Krmíme ho drobnou živou potravou, možno mu podať aj jemné vločkové krmivo na to určené.

Znášanlivosť: Ide o kľudnú, kŕdľovitú rybku, ktorá je vhodná do spoločenských nádrží. Pri rýchlom pohybe pred nádržou alebo pri prelovovaní môže prepadnúť doslova bezhlavej panike, ale pomerne rýchlo sa ukľudní. Odporúčam chovať túto tetru vo väčšom kŕdliku (aspoň 6 jedincov, ale čím viac, tým lepšie) v holandskom či biotopovom akváriu. Je to druh tetry vhodný aj pre začiatočníka pri dodržaní istých pravidiel. Ide o veľmi vytrvalé a zároveň pekné, primerane veľké tetry.

Pozn.: Príležitostne môže obhrýzať nielen jemnolisté rastliny (viem o prípade, kedy tento druh až na koreň obhrýzol Vallisneria sp. v priebehu niekoľkých dní). Pri podávaní potravy najčastejšie uloví jedno sústo a hneď trieli k svojmu kŕdľu. Vyžaduje dobre prekysličenú vodu, rýchlejšie prúdenie a časté výmeny vody. V malej miere som zaznamenal vzájomné obhrýzanie si chvostových plutiev, predovšetkým pri malom množstve jedincov tohto druhu tetry v nádrži. Ich citlivosť na rôzne liečivá používané v akvaristike je dobrá.

Štefan Čambal
Ilustrácia: Peter Hoffmann

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 1.3.2013 16:25 | 0 komentárov | 3013x


www.aquabooks.cz zoochov.cz