Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Tetra čierna, Gymnocorymbus ternetzi, Boulenger, 1895

Kto by túto celkom zaujímavo sfarbenú tetru dôverne nepoznal. Už v nedávnej minulosti sa tetra čierna tešila zaslúženej popularite nielen medzi mládežou (vďaka svojej prijateľnej cene) ale aj medzi laickou verejnosťou. Postupne si našla svoju zaslúženú cestu aj k odborne špecializovaným akvaristom, ktorí svoju pozornosť nasmerovali na rôzne characidy. Aj napriek tomu, že sa o tejto tetre vie toho veľa i vďaka množstvu popísaných článkov, dokáže tetra čierna neustále niečím novým prekvapiť. Poďme si ju teda podrobne predstaviť.

Kmeň: Chordata
Trieda: Actinopterygii
Rad: Characiformes
Čeľaď: Characidae
Podčeľaď: Stethaprioninae
Rod: Gymnocorymbus

Synonymá: Gymnocothymbus ternetzii; Moenkhausia ternetzi; Tetragonopterus ternetzi



Výskyt: Južná Amerika: Mato Grosso, povodie riek Rio Paraguay a Rio Negro, Rio Guaporé v južnej Brazílii, Argentíne a Bolívii.
V prírode sa vyskytuje v menších potokoch a prítokoch väčších riek, kde vyhľadáva miesta s kľudnou pomalou vodou, často s hustou vegetáciou a to nielen vodnou. V európskych nádržiach akvaristov je známa od roku 1935.

Veľkosť až 6 cm.

Popis

Telo vysoké, mierne predĺžené, približne štvoruholníkové, zo strán silne sploštené, dobre vyvinuté plutvy. Predná časť tela je striebrosivá. Tlamka je čierna, na hlave je cez oko jeden čierny prúžok, za žiabrami sú dva čierne priečne pruhy. Zadná časť jej tela, chrbtová a ritná plutva je u mladých rýb čierna, u starších rýb s vekom postupne bledne do siva. Prsná a chvostová plutva je svetlá, priehľadná, opticky to mení celkový vzhľad ryby.

Samček je menší, štíhlejší, brušná dutina je zašpicatená, širšia ritná plutva, chvostová plutva má zretelné biele špičky, ryba je celkovo tmavšia. Samička oproti samčekovi je väčšia, mohutnejšia, brušná dutina je vzadu zaoblená. Predovšetkým mladé ryby vyzerajú veľmi atraktívne vďaka sýtejšej čiernej farbe.

Je to kŕdľová ryba, pričom je vhodné chovať v jednej nádrži aspoň 6 rýb spoločne, ešte lepšie je ale kŕdlik o 10 kusoch a viac. Napriek tomu, že tetra čierna je celkovo pokojná rybka, zaznamenal som u nej prekvapujúco agresívne útoky na iných príslušníkov vlastného druhu, ktorým napadali predovšetkým ich predĺžené plutvy. Viedlo to až do nutnosti oddeliť klasickú, základnú formu od Long Fin (predĺžené plutvy). Toto nežiadúce chovanie sa prejavuje skôr pri malom počte tetier čiernych v nádrži (menej než 6 – 8, ale zaznamenalo sa aj pri väčšom počte jedincov). Napriek tomu je veľmi efektné chovať zmiešanú skupinku rôznych vyšľachtených foriem tetry čiernej s klasickou formou.

Vyšľachtené formy

Existujú dve základné vyšľachtené formy: forma Gold (xanthorická) a Long Fin (dlhoplutvá).



Nádrž: Pre skupinku tetier čiernych volíme najmenej strednú veľkosť (aspoň 50 l, čím väčšia, tým lepšia, ryby se menej boja a vynikne ich kŕdlové chovanie) akvária.

Náročnosť: Je to nenáročná ryba, vhodná pre začiatočníkov a do spoločenských, či biotopových nádrží.
Pohybuje sa v strednej časti vodného stĺpca. Dožíva sa asi 4 – 6 rokov.

Poznámky k chovu

Teplota: 22 - 24 °C
pH: 5.8 - 8.5
dGH: 3 - 30 °N
Voda: sladkovodná
Za optimálnu teplotu sa považuje okolo 24 °C, v zime znáša i pokles na 16 °C, vyššia teplota okolo 26 °C je tiež vhodná.

Potrava

Je to všežravec. Bežne prijme živú i umelú a rastlinnú potravu, skôr drobnejšiu. Kŕmiť by sme tetru čiernu mali radšej menšími dávkami a častejšie. Kvalita kŕmenia priamo ovplivňuje i kvalitu výteru a oplodnenosť ikier.



Poznámky k odchovu

Teplota: 26 - 30 °C
pH: 6.5 - 7
dGH: 0 - 8 °N
Voda: Tvrdosť do 8 °dGH, do 2 °dKH.

Nádrž

Aspoň 15 litrov i viac, inak sú nasadené jedince plaché a nechcú sa trieť. Plocha dna by mala byť aspoň 1500 – 2000 cm2, stav vody najmenej 20 – 30 cm. Je nutné velké množstvo jemnolistých rastlín alebo trecie mopy, zaťažiť k dnu, prípadne trecí rošt, keďže rodičia požierajú svoje ikry. Je vhodné kvalitné vzduchovanie. Následný odchov plôdika nerobí problém, vďaka čomu sa tento druh dostal v ohromných množstvách a celkom prijateľných cenových reláciách do celého sveta. A to až do takého rozsahu, že je relatívne veľký problém ju ponúknuť a následne predať aj úplným začiatočníkom - akvaristom do ich domácich akvárií. Tí totiž vyžadujú a vyberajú do svojich nádrží čo najfarebnejšie a najlacnejšie druhy rybiek. A predovšetkým otázku farebnosti práve tetra čierna príliš nespĺňa. Predovšetkým v očiach zákazníkov. Napriek tomu sa u skutočných akvaristov teší patričnej obľúbenosti a tak je tu perspektíva i nádej na jej ďalšie zotrvanie v našich nádržiach. A to aj v dobe, kedy komercia z akvárií vytlačila mnohé nie príliš atraktívne sfarbené druhy rybiek.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.2.2013 19:42 | 0 komentárov | 3530x


www.aquabooks.cz zoochov.cz