Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Tam, kde zimuje náš najväčší mlok

Jedno z najvýznamnejších Slovenských zimovísk salamandry škvrnitej objavili prírodovedci v prepadnutej starej bani v katastri obce Nandráž v okrese Revúca.

Ako povedala zoologička Monika Balogová, význam zimoviska spočíva v početnosti salamandier, na jednom mieste tam našli niekoľko desiatok obojživelníkov. Samotný otvor v zemi však predstavuje pre ľudí veľké nebezpečenstvo, pretože vedie priamo do labyrintu starých banských chodieb.

Salamandry škvrnité využívajú staré banské diela najmä na prezimovanie. Ich telesná teplota závisí od teploty prostredia, v ktorom žijú. Klíma v starých baniach im umožňuje zostať v aktivite počas celej zimy. V bani pri obci Nandráž našli na jednom mieste približne 50 kusov týchto obojživelníkov. V rámci výskumu niekoľko jedincov zmerali či odfotili.

"Čím je pre salamandry zaujímavá práve táto lokalita, s určitosťou povedať nevieme. Majú tu však primeranú teplotu, čo im umožňuje zostať v aktivite celú zimu. V bani nájdu aj mláky, kde práve teraz vo februári a v marci kladú živé larvy a nemusia tak migrovať k vodným tokom. V rámci výskumu sme im odoberali aj vzorky z jedových žliaz. Samotný jed salamandry nie je pre človeka bezprostredne nebezpečný, pokiaľ sa nerozhodne pre priamu konzumáciu. Ak by sa dostal do úst, spôsobil by iba nepríjemnú chuť a v očiach nepríjemné pálenie. Ak s toxínom niekto príde do kontaktu, treba si poriadne umyť ruky prípadne oči vypláchnuť vodou," povedala Balogová. Salamandra škvrnitá, ako bolo vedecky dokázané a zdokumentované, dokáže zo svojich jedových žliaz samotný jed vystreknúť do výšky a tak priamo zasiahnuť útočníka.

Foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.2.2013 12:28 | 0 komentárov | 2863x


www.aquabooks.cz zoochov.cz