Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Schultze Max Johann Sigismund (25.3.1825 Freiburg - 16.1.1874)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

Tento nemecký zoológ a histológ sa narodil ako syn univerzitného profesora. Vysokoškolské štúdium začal na univerzite v Greifswalde a dokončil ho v Berlíne. Potom pôsobil ako docent v Halle a napokon bol profesorom na univerzite v Bonne.
Jeho významné, hoci veľmi stručné dielo vyšlo v časopise Archiv für Anatomie und Physiologie v roku 1861. Pri svojich výskumoch jednobunkových živočíchov došiel k presvedčeniu, že nevyhnutnými súčiastkami živočíšnej bunky sú jadro a obklopujúca ho hmota, ktorú nazval protoplazmou. Bunková blana nemá pre život bunky význam. Počínajúc Schultzem definujeme teda bunku ako protoplazmu s jadrom. Táto definícia bola do istej mieryy návratom k názorom J.E.Pukryňu. Okrem tohto cytologického objavu je Schultze známy aj ako autor prác z anatómie červov, mäkkýšov a stavovcov. Stavovcom skúmal prodrobne nervovú sústavu a rybám elektrické ústroje.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.2.2013 10:19 | 0 komentárov | 3661x


www.aquabooks.cz zoochov.cz