Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Clea (syn.: Anentome) helena v akváriu

Čeľaď: Buccinidae
Výskyt: Thajsko, Indonézia
Povaha: agresívny
Vek: 4 roky
Veľkosť: 3 cm
Teplota: 22°C - 30°C
pH: 7 - 8
Tvrdosť vody: 6 - 18 °dKH
Obtiažnosť chovu: vcelku nenáročná
Potrava: všežravec - iné druhy plžov a ulitníkov úmerné k jej veľkosti (trúfnu si ale i na väčšie jedince, či dokonca aj kanibalizmus bol zaznamenaný). Ako potravu prijme aj krmivo pre rybky, zelenú potravu (špenát, sparený šalát...), zostatky rastlín, uhynuté ryby (skúsenosti niektorých akvaristov ale nasvedčujú, že rýb si C.helena nevšíma, ja som ich choval v nádrži s rybami a bez problémov), tabletky pre ulitníky, avšak podľa názoru niektorých akvaristov sa neosvedčil spoločný chov s Ampularia sp. Clea helena ich po čase všetky skonzumovala (a to aj dospelcov).

Rozmnožovanie: tento druh má oddelené pohlavie a nemnoží sa príliš rýchlo. Vajíčka sú väčšinou béžovej farby a sú kladené do rôzne veľkých (až 50 cm) znášok. Mláďatá sa liahnu za cca mesiac.


Mláďa Clea helena
Foto: Peter Hoffmann, VIVARISTA.sk

Popis: Clea (Anentome) helena je mimoriadne atraktívny, zaujímavý a akvaristami veľmi vyhľadávaný druh ulitníka, ktorý môže akvaristom pomôcť vyriešiť ich problém s inými ulitníkmi v akváriu. Niekedy sa na práve tohto ulitníka akvarista spolieha výhradne a niekedy môže byť práve pre to sklamaný. Predstava každého kto bojuje s premnožením slimákov vo svojej nádrži je taká, že stačí nasadiť 1 či 2 jedincov a má po starostiach. Nie je tomu ale tak. Všetko záleží na veľkosti akvária, osádke nádrže a o stave daného ulitníka teda C. helena. Pozor si treba dať aj na predaj prázdnej ulity čo sa už nie raz stalo.

Tento druh ulitníka má typicky pretiahnutú kuželovitú ulitu, ktorej závity sú oblé, bez výrazných hrán a výrastkov, schránka je pozdĺžne vrúbkovaná. Sfarbenie je premenlivé, základná farba je hnedá, na ulite sú béžové alebo žlté výrazné pruhy. Často sa toto pekné sfarbenie ukrýva pod vrstvou nánosu rias, kde nám pomôže jemná kefka.

Žiadne zvláštne nároky na kvalitu vody nemajú. V akváriu by malo byť piesčité dno, alebo veľmi jemný štrk, do ktorého sa s obľubou zahrabáva a čaká na svoju korisť, ktorú vysajú.
Väčšiu aktivitu vykazujú v noci.

Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Peter Hoffmann, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 17.1.2013 11:29 | 0 komentárov | 3046x


www.aquabooks.cz zoochov.cz