Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Leuckart Karl Georg Friedrich Rudolf (7.10.1822 – 6.2.1898)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

Profesor zoológie na univerzite v Lipsku, vychoval rad biológov. Narodil sa v Helmstedte, univerzitné štúdiá skončil v Göttingene a na tejto univerzite zostal aj pracovať. V roku 1850 sa stal profesorom zoológie v Giessene a od roku 1870 pôsobil až do konca svojho života ako profesor zoológie na univerzite v Lipsku.
Výsledkom jeho čiastkových štúdií bolo vytvorenie nového živočíšneho systému. Leuckart zdokonalil Sieboldov systém a predložil systém blízky dnešnému. Celkove má 7 kmeňov. Prvoky povýšil nad ostatné kmene a zvyšujúcich 6 kmeňov zaradil do skupiny Metazoa. Zoophyta, ktoré boli v predchádzajúcich systémoch iba nesúrodou skupinou, rozdelil na mechúrniky a ostnokožce. ťažiskom jeho odbornej práce bol výskum červov (helmintológia). Popísal veľa nových druhov, riešil mnohé sporné systematické otázky. Veľký význam majú aj jeho štúdie vývojových cyklov u pásomníc. O ľudských parazitoch vydal v roku 1862 základnú prácu Die Parasiten des Menschen und die von ihnen herrührenden Krankheiten (Parazity človeka a nimi vyvolávané choroby). Leuckart sa venoval aj štúdiu mäkkýšov, mechúrnikov a ostnokožcov. Študoval aj vývoj telesnej dutiny (coelomu) živočíchov a venoval sa aj štúdiu embryológie hmyzu.
Leuckart sa zaslúžil o rozšírenie vedomostí o bezstavovcoch, najmä poznania ich telesných orgánov, vývoja a o vytvorenie systému.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 12.1.2013 12:06 | 0 komentárov | 2776x


www.aquabooks.cz zoochov.cz