Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Belarus, Бeлapyc, 2012, čistá

Vivaristika na známkach

Nádherná kolekcia pod názvom Cymeshы bыпyck Бeлapyci i Pacii - Tpыtoны, ktorá je zaujímavá hneď z minimálne dvoch pohľadov. Ale poďme od začiatku. Dňa 25. júna 2012 sa vedenie štátnych pôšt Ruska a Bielorusa rozhodlo spoločne vydať emisie, ktoré sa tematicky venovali mlokom. Toto je v poradí už druhá spolupráca medzi oboma krajinami. Prvá obsahuje štyri pečiatky, ktoré tvoria ucelený seriál o živočíchoch. Ten uzrel svetlo filatelistického sveta ešte v roku 2005. Práve táto vzájomná spolupráca spôsobila, že na svet prišli dve samostatné jazykové mutácie – ruská a bieloruská. A práve vďaka tomu sa ani nezhodujú, pochopiteľne, odborné domáce názvy zobrazovaných živočíchov. Jedna kolekcia je totiž v bieloruštine, druhá v ruštine. Nami predstavovaná kolekcia je v bieloruštine, no každopádne predstavuje nádherné ilustrácie dvojice druhov mlokov, ktoré sa vyskytujú ako v Bielorusku, tak aj v Rusku. Napokon, oba druhy mlokov sú známe aj u nás, na Slovensku.
Namiesto popisu, ktorý i tak nevystihne celkovú krásu predstavovaného súboru, si ho predstavíme na snímkach, ktoré sú súčasťou tejto časti nášho filatelistického seriálu.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Triturus cristatus – H
Lissotriton vulgaris - P

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk










Ruská verzia kolekcie

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 18.11.2012 08:32 | 0 komentárov | 3337x


www.aquabooks.cz zoochov.cz