Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Sir Richard Owen (20. júl 1804 – 18. december 1892)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

Anglický zoológ, ktorého práce majú základný význam pre vývoj porovnávacej anatómie.
Narodil sa v Lancastri v obchodníckej rodine. Študoval nie veľmi úspešne, no predsa sa mu len podarilo absolvovať lekársku fakultu v Edinburgu. Stal sa praktickým lekárom a usadil sa v Londýne. Okrem lekárskej praxe venoval sa i vedeckému bádaniu. Dosiahol v nich také úspechy, že ho v roku 1860 vymenovali za riaditeľa prírodovedeckého oddelenia slávneho britského múzea.
Richard Owen preskúmal aj veľa vzácnych a svojráznych živočíchov, napríklad zástupcov dvojdyšných rýb, nautila, gorilu a pod. Owen preštudoval aj pravekého vtáka Archaeopteryxa, ktorého veda považuje za pravekého predka dnešných vtákov. Owen vychádzal vo svojich teoretických prácach čiastočne z Cuvierovho učenia o typoch. Patril k prívržencom Okenovej prírodnej filozofie a z toho pramenil aj jeho nepriateľský postoj k Darwinovmu učeniu. Práve preto ku koncu života stratil svoje vplyvné postavenie vo vedeckom svete.
Najdôležitejšími pojmami, o ktoré obohatil Owen porovnávaciu anatómiu, sú pojmy analógia a homológia. Analogické orgány tela sú podľa neho tie orgány alebo časti živočíchov, ktoré majú rovnakú funkciu, napr. krídla vtákov a netopierov. Homologickými orgánmi sú v zásade tie isté orgány rozličných zvierat, aj keď majú odlišnú stavbu a funkciu, ako napr. striekací otvor veľrýb a nos iných cicavcov.
Jeho zrejme najslávnejším činom sa stalo prvé oficiálne pomenovanie dinosaurov počas verejnej prednášky v roku 1841, kedy zvolil zloženinu gréckych slov deinos - strašný a sauros - plaz. V roku 1838 bol za svoju prácu Londýnskou geologickou spoločnosťou vyznamenaný Wollastonovou medailou. Ku koncu života však už jeho význam mierne upadal.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.8.2012 17:57 | 0 komentárov | 3035x


www.aquabooks.cz zoochov.cz