Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Félix Dujardin (April 5, 1802 – April 8, 1860)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

Félix Dujardin bol francúzsky prírodovedec - encyklopedista. Pracoval ako chemik, mineralóg, geológ i zoológ.
Narodil sa v Tours. Spočiatku učil geometriu a chémiu v Tours, neskôr pôsobil ako profesor geológie a mineralógie na univerzite v Toulouse. Od roku 1839 bol profesorom zoológie a botaniky na prírodovedeckej fakulte v Rennes, kde i zomrel.
Skúmal práve tak ako Ch. Ehrenberg prvoky. K výsledkom svojich pozorovaní bol kritickejší a na ich základe sa stal odporcom Ehrenbergových teoretických názorov.
Predmetom jeho výskumu boli okrem nálevníkov aj koreňonožce a Dujardin dokázal, že ich telá sa skladajú z rovnorodej základnej hmoty. Pomenoval ju sarkóda. Pozoroval v nej vakuoly a zrnká, nie však ústroje podobajúce sa orgánom vyšších zvierat. Tieto svoje poznatky zhrnul v diele Histoire naturelle des Zoophytes infusoires (Prírodopis nálevníkovitých zoofýt) z roku 1841. Kniha patrí k prelomovým a základným dielam o prvokoch. Dujardin mal však ešte niektoré nesprávne názory. Napríklad hubky pokladal za kolónie prvokov. Zaoberal sa aj výskumom vývojových štádií niektorých parazitických červov.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 18.3.2012 16:55 | 0 komentárov | 3922x


www.aquabooks.cz zoochov.cz