Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Reptile şi Amfibieni din România, 2003, aršík, čistá kolekcia

Vivaristika na známkach

Do rumunskej prírody vsadený aršík predstavujúci miestnu herpeto a batrachofaunu stvárnil ilustrátor M. Vámáşescu v roku 2003. Predstavovaná kolekcia prináša dvojicu zástupcov jašterov a dva druhy bezchvostých obojživelníkov, ktoré poznáme aj zo slovenskej prírody. V tomto poňatí však aj tieto „bežné” a nám známe druhy dostávajú akoby exotickejšiu príchuť diaľav. Jednoducho a pritom zaujímavo stvárnené druhy plazov a obojživelníkov vsadené do pre ten ktorý druh typického biotopu nám umožňujú vyčítať čo to z ich etologického a ekologického správania sa.
Plusom je uvedenie autora vedeckého popisu, ktorý by mohol byť doplnený aj o domorodé názvy. Miernym, no zanedbateľným mínusom je vročenie uvedené vo veľkosti písma, ktoré sa veľmi ťažko dá prečítať bez použitia lupy. Tú však by mal mať snáď každý milovník filatelie.
V každom prípade ide o krásnu a zaujímavú kolekciu, ktorá by si mala nájsť svoje miesto v zbierke milovníka živej prírody, herpetológa.

Vyobrazené druhy (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Lacerta viridis (Laurenti, 1768) – 18000 L
Ablepharus kitaibelii stepanekii Fuhn & Mertens - 18000 L
Rana temporaria Linnaeus, 1758 - 18000 L
Hyla arborea (Linnaeus, 1758) - 18000 L

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk












| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.1.2012 08:40 | 0 komentárov | 3056x


www.aquabooks.cz zoochov.cz