Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Znovuzrodenie vyhynutej korytnačkyť

Dokáže súčasná genetika napomôcť vrátiť na Galapágy údajne už vymretý druh korytnačkyť

Americkí vedci tvrdia, že je to možné. Podarilo sa im totiž nájsť príslušný genetický vzorec v DNA jej žijúcich potomkov - krížencov a chystajú sa ju spätne vyšľachtiť.
"Pokiaľ máme dobré informácie, je to prvý krát, čo sa podarilo znovuobjaviť vyhynutý živočíšny druh vysledovaním jeho genetického odtlačku v génoch jeho hybridných potomkov," prehlásil Ryan Garrick z Yaleovej univerzity, ktorého tým informoval o objave v časopise Current Biology.

Vedci objavili genetické stopy korytnačky Chelonoidis elephantopus v DNA 11 korytnačiek druhu Chelonoidis becki. Tých žije na ostrove Isabela v blízkosti aktívnej sopky Wolf asi 7000. Genetický výskum bol vykonaný na 2000 z nich a výsledkom bolo zistenie, že pravé korytnačky Chelonoidis elephantopus by ešte mohli na ostrove žiť. Každopádne sa ich chystajú "znovuoživiť" chovom podľa prísneho genetického výberu. Pohlavnej dospelosti však korytnačky dosahujú až v relatívne vysokom veku, takže proces obnovy druhu bude pomalý a môže sa ho dočkať až nasledujúca generácia vedcov.

Korytnačka Chelonoidis elephantopus pôvodne obývala výhradne ostrov Floreana. Predpokladalo sa, že vyhynula krátko po Darwinovej historickej ceste na Galapágoch v roku 1835.

Foto: www.frenchtribune.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 12.1.2012 10:15 | 0 komentárov | 4240x


www.aquabooks.cz zoochov.cz