Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Povodie Mekongu ukrývalo vyše 200 nových druhov nielen plazov

Z minuloročných objavov sú zo živočíchov najpočetnejšou skupinou plazy. Vedci popísali v minulom roku v povodí rieky Mekong 208 nových druhov živočíchov a rastlín, medzi ktorými sú napríklad pestrofarebný gekon druhu Cnemaspis psychedelica alebo opica Rhinopithecus strykeri s nozdrami obrátenými nahor. Informovali o tom predstavitelia Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). Z 208 nových druhov tvoria viac než dve tretiny rastliny, ktorých v povodí Mekongu popísali až 145. Je medzi nimi napríklad orchidea Dendrobium daklakense alebo päť druhov mäsožravých krčiažnikov rodu Nepenthes. Najpočetnejšou skupinou sú plazy Zo živočíchov sú najpočetnejšou skupinou plazy (28 druhov), medzi ktoré patrí aj spomínaný gekon Cnemaspis psychedelica.
Ďalším zaujímavým objavom je jašterica Leiolepis ngovantrii, ktorá sa rozmnožuje výhradne klonovaním. Vedci k tomuto záveru dospeli na základe skutočnosti, že zatiaľ všetky jedince, ktoré objavili, boli samice. V povodí Mekongu tiež vlani opísali 25 druhov rýb, sedem druhov obojživelníkov a dva druhy cicavcov, ktorými sú spomínaná opica Rhinopithecus strykeri a piskor druhu Crocidura phanluongi. Jediným novoobjaveným vtákom je spevavec Phylloscopus calciatilis z Laosu a Vietnamu. Povodie Mekongu zahŕňa Kambodžu, Laos, Mjanmarsko, Thajsko, Vietnam a juhočínsku provinciu Jün-nan. Ide o región s veľmi vysokou biodiverzitou, v ktorom sa vyskytujú niektoré z najohrozenejších živočíšnych druhov na svete ako napríklad druhu Pangasianodon gigas. Ešte donedávna žil v tejto oblasti aj poddruh nosorožca jávskeho (Rhinoceros sondaicus annamiticus). Pravdepodobne posledného jedinca však tento rok zabili pytliaci vo vietnamskom Národnom parku Cát Tien.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.12.2011 18:13 | 0 komentárov | 3288x


www.aquabooks.cz zoochov.cz