Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Republic of China (Taiwan), 10.3.2011, čistá kolekcia

Vivaristika na známkach

Sladkovodné ryby z riek, jazier na Taiwane tvoria najpestrejšiu druhovú skladbu. Štvorici z nich sa venuje aj dnešná predkladaná kolekcia, ktorá bola vydaná v tomto roku. Jej úlohou je predstaviť širokej i odbornej verejnosti krásu ichtyofauny tohto územia.
Prvá kolekcia z nich predstavuje endemické ryby:

1. Candidia barbatus: Táto strieborná biela ryba má na svojom tele nádherné tmavo modré bočné pruhy, ktoré sa tiahnu od jej žiabier (prakticky od očí, hoci tu sa tento pruh rozširuje) až ku chvostovej plutve. Tento druh dosahuje veľkosť 6 až 12 centimetrov, ale veľké jedince môžu dosiahnuť aj 20 centimetrov. Daný druh sa vyskytuje v horných častiach riečneho systému na Taiwane, ale v dôsledku ľudskej činnosti sa vyskytuje aj v riekach Hualien a Taitung.

2. Opsariichthys pachycephalus: Pohlavne adultný samec tohto druhu má nádherné sfarbenie, ktoré pozostáva z množstva modro-zelených zvislých pruhov na bokoch jeho tela. Ako je patrné zo snímku daného druhu, toto pestré sfarbenie pokračuje aj na hlave, kde sa dopĺňa o biele bodky a na chrbtovej, chvostovej i brušnej plutvy. Hlava a prsné plutvy okrem toho dostávajú červenkasté sfarbenie. Je to energický a divoký druh obľúbený svojou dravosťou aj medzi rybármi. Meria 8 až 15 cm, maximálna veľkosť je 20 centimetrov.

3. Spinibarbus hollandi: Táto ryba je typická so strednými až veľkými ústami nesúcimi hmatové orgány - fúzy. Na zadnej polovici tela je bridlicovo sivé sfarbenie a strany po bokoch sú strieborno biele. Tento druh ryby meria zvyčajne 20 až 40 cm, ale tie najväčšie jedince môžu dosiahnuť i 60 cm.

4. Squalidus banarescui: Táto ryba má telo trošku priehľadné, s čiernou a zlatou bočnou líniou na bokoch tela. Tento menší druh dosahuje 8 až 10 cm. Možno ho nájsť len v pomerne hlbokej a pomalej i ľahko bahnitých vodách v centrálnom Taiwane.

V každom prípade ide o krásnu kolekciu, ktorá obohatí zbierky predovšetkým zanieteným tematicky sa orientujúcim filatelistom a priateľov prírody.

Vyobrazené druhy (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Candidia barbatus – NT $ 5
Opsariichthys pachycephalus – NT $ 5
Spinibarbus hollandi – NT $ 12
Squalidus banarescui - NT $ 25

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk










| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.12.2011 15:01 | 0 komentárov | 2912x


www.aquabooks.cz zoochov.cz