Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ropuchy majú schopnosť, o ktorej sme netušili

Zrejme dokážu predvídať zemetrasenie vďaka zmenám podzemnej vody

Zvieratá podľa najnovších výskumov dokážu vycítiť chemické zmeny, ktoré nastávajú v podpovrchových vodách predtým, než nastane zemetrasenie. Podľa internetového portálu britskej BBC vedci túto súvislosť začali vedecky skúmať potom, čo si všimli, že predošlý rok, krátko pred ničivým zemetrasením v talianskom meste Aquila, ropuchy vo veľkom "utekajú" z rôznych vodných nádrží.
Zemská kôra podľa vedcov z americkej NASA a britskej Otvorenej univerzity uvolňuje pred zemetrasením nabité častice, ktoré reagujú s podzemnou vodou. Živočíchovia, ktorí žijú v spodných vodách alebo v jej blízkosti a sú preto veľmi citliví na akékoľvek zmeny v jej zložení, tak môžu na zmeny reagovať.

Vedecká skupina dúfa, že ich hypotéza prinúti biológov a geológov k ďalšej spolupráci. Vedomosti o tom, ako zvieratá reagujú i na drobné zmeny v ich životnom prostredí pred zemetrasením, by mohli byť nápomocné i ľuďom sa naň lepšie pripraviť.

BBC pripomína, že ropuchy z Aquily nie sú jediným príkladom toho, kedy sa obojživelníky, plazy a ryby chovali zvláštne krátko pred zemetrasením. Napríklad v roku 1975 si ľudia v čínskom meste Chaj-čcheng všimli toho, že hady vyliezajú zo svojích dier, i keď bola zima. O mesiac neskôr mesto zasiahlo otrasy zeme.

V prípade talianskej Aquily sledovala v rámci doktorskej práce tamojšiu kolóniu ropúch biologička Rachel Grantová z Otvorenej univerzity. "Bolo to dramatické, behom troch dní sa (kolónia) zmenšila z 96 ropúch na skoro nulu," povedala o "úteku" žiab.

Foto: © B. Tóthová (VIVARISTA.sk)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 1.12.2011 17:21 | 0 komentárov | 3542x


www.aquabooks.cz zoochov.cz