Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Stoja herbicídy za zmenami v reprodukčnej biológiiť

Najnovšie výsledky siahodlých výskumov dokazujú, že používanie pesticídov má oveľa rozsiahlejšie dopady, než sa pôvodne predpokladalo

O tom je presvedčený team nielen amerických vedcov, ktorý sa podieľal na výskume vplyvu atrazínu, čo je herbicid účinný na obiloviny a plodiny, na obojživleníky, plazy, ryby i cicavce. Ako sa tento jed dostal do ich telať Jednoducho - spodnými vodami, povrchovými vodami i dažďom.
Vedci našli zodpovedajúce vzory nasvedčujúce rapídnym zmenám v reprodukčnom správaní, teda dysfunkcie u skupiny nižších živočíchov.
Treba si uvedomiť, že Atrazín je druhým najpoužívanejším herbicídom v Spojených štátoch.
Nové výsledky, ktoré prinieslo 22 vedcov podieľajúcich sa na výskume vplyvu atrazínu v Severnej a Južnej Amerike, Európe a Japonsku, bolo v týchto dňoch publikovaných vo vestníku zaoberajúcom sa molekulárnou biológiou.
Výskumníci publikovali rozsiahle štúdie spájajúce pôsobenie atrazínu na abnormálne androgény (mužské hormóny) v krvi u rýb, obojživelníkov, plazov a cicavcov, pričom našli súvis medzi herbicídom a "feminizáciou" mužských pohlavných žliaz u mnohých zvierat.
Najrozsiahlejšie a nejprekvapujúcejšie výsledky sú u obojživelníkov. Najmenej 10 štúdií zistilo, že vystavenie atrazínu u samcov žiab viedlo k zmene pohlavných hormónov. Jednoducho sa zo samcov stali samičky. Takýto dopad by mohol vyústiť k rozpadu jednotlivých populácií alebo k postupnej zmene reprodukčnej biológii u daných druhov.
Ako bolo výskumom preukázané, atrazín zvyšuje produkciu stresového hormónu - kortizolu. Preukázalo sa, že inhibuje u kľúčových enzýmov pri výrobe steroidných hormónov. Navyše atrazín poškodzuje imunitný systém u rôznych zvierat.

Daily Science
(šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.11.2011 13:31 | 0 komentárov | 3342x


www.aquabooks.cz zoochov.cz