Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Milne - Edwards Henry (23. októbra 1800 - 29. júla 1885)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

Významný francúzsky zoológ, žiak G. Cuviera.
Narodil sa v Bruggách, ale celý život bol zviazaný s Parížom. Ako profesor zoológie pôsobil na rôznych školách. Začal učiť najskôr na lýceu Henricha IV., od roku 1841 bol profesorom v prírodovedeckom múzeu a od roku 1843 pôsobil na Sorbonne. Po Cuvierovej smrti zaujal jeho miesto v Akadémii vied.
Henry Milne-Edwards bol spolu s C. Bernardom jedným zo zakladateľov francúzskej fyziologickej školy. Hlavným prínosom pre rozvoj tejto vednej disciplíny bol jeho objav podielu práce pri fyziologických procesoch. Základným dielom o anatómii a fyziológii bola 14-zväzková kniha Leçons sur la physiologie et l'anatomie comparée de l'homme et des animaux, (Prednášky o fyziológii a porovnávacej anatómii človeka a živočíchov), ktorá vyšla v rokoch 1855-1884.
Študoval anatómiu a embryológiu koralov i kôrovcov a o oboch týchto skupinách vypracoval monografické štúdie. Milne - Edwards bol aj autorom nového systému živočíchov, ktorý bol krokom vpred v poznávaní živočíšnej ríše. Vo svojom systéme upresnil ďalšie rozdelenie strunovcov, vyčlenil mäkkýše a červy tak, ako ich chápe aj dnešný moderný systém. Upresnil aj klasifikáciu koralov a prvokov. Svoje názory na systém publikoval potom v učebnici Cours élémentaire de zoologie(Základné lekcie zo zoológie), ktorá bola v tom čase veľmi populárna a preložili ju do viacerých jazykov.

(šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 26.11.2011 12:04 | 0 komentárov | 3364x


www.aquabooks.cz zoochov.cz