Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Vedci vedia prečo odumierajú koraly


Americkí vedci našli ďalšiu príčinu odumierania koralov v Karibiku - odpadové vody z domácností, uviedla v stredu tlačová agentúra DPA.
Odpadové vody, obsahujúce ľudské fekálie, infikujú koraly druhu Acropora palmata, ktorým hrozí vyhynutie. Citlivým organizmom spôsobia biele pľuzgieriky, ktoré ich nakoniec zničia. Vedci z univerzít v amerických štátoch Georgia a Florida tak poukázali na ďalšiu príčinu odumierania koralov v Karibiku, okrem otepľovania morí či spúšťania kotví lodí.

Tím vedcov identifikoval pôvodcu choroby, baktériu Serratia marcescens. Dokázalo sa, že pochádza z ľudských fekálií z vody zo zariadenia odpadových vôd na americkom ostrove Key West. Čistenie odpadových vôd tu však už zdokonalili.

Koraly druhu Acropora palmata majú výhonky parohovitého tvaru, ktorých priemer je často vyše desať centimetrov. Dokážu zrastať do akoby vápencovej strechy, ktorá ponúka ochranu rybám a iným morským živočíchom.

Niektoré z týchto "striech" majú vraj až 125.000 rokov. Koraly Acropora palmata sa vyskytujú v karibskej oblasti od Floridy až po Venezuelu a v USA ich v roku 2006 vyhlásili za ohrozený druh.

Foto: www.nmfs.noaa.gov

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.8.2011 07:09 | 0 komentárov | 2984x


www.aquabooks.cz zoochov.cz