Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Výsledok genetických analýz občas prekvapí aj vedcov

Genetické štúdie zamerané na stredoamerickú korytnačku Dermatemys mawi priniesli prekvapivé výsledky pre tím vedcov Smithsonian, ktorý sa podieľa na ochrane tohto kriticky ohrozeného druhu.
Malé vzorky tkaniva získaného od 238 jedincov tejto korytnačky pochádzalo z 15 rôznych miest po celom ich areály výskytu. Tým sú vody južného Mexika, Belize a Guatemaly. Vďaka nim vedci odhalili "prekvapujúci nedostatok" genetickej štruktúry.

Korytnačky, ktoré sú úplne vodné, predstavujú populácie z troch rôznych povodí, ktoré sú geograficky izolované pre značné vzdialenosti a vysoké pohoria.

"Očakávali sme nález inej genetickej línii, ktoré by boli charakteristické pre jednotlivé povodia. Namiesto toho sme zistili, že tieto línie sa vzájomne prelínajú. Vďaka tomu sa podarilo objaviť izolované, geneticky odlišné populácie, ktoré boli v úzkom kontakte po celé tie roky. To sa však vzájomne vylučuje.

Najlepším možným vysvetlením je, že tomu možno nepriamo napomohli ľudia. Korytnačky totiž boli použité ako jedlo. Po celé stáročia je tento druh súčasťou stravy Mayov a ďalších pôvodných obyvateľov. Dermatemys mawi bola veľmi dôležitým zdrojom živočíšnych bielkovín.
To vysvetľuje, prečo bola jedna vzorka z tohto druhu korytnačky nájdená v starobylom mieste pohrebiska Teotihuacan v Mexiku, pričom to miesto sa nachádza viac ako 186 míľ od známej lokality výskytu tejto korytnačky.

Počas obdobia dažďov sa v trópoch tamojšie vodné toky zväčšujú, zvyšuje sa riziko záplav a práve tie spôsobujú, že sa isté percento jedincov korytnačiek dostane von a tak sa mieša s miestnymi korytnačkami.

Jedná sa o posledný žijúci druh korytnačky z rodu Dermatemydidae. Tento druh je v súčasnej dobe najviac ohrozených druhov korytnačiek v Strednej Amerike.

Správa bola publikovaná na stránkach http://www.sciencedaily.com/
Ilustračné foto: www.livt.net

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 24.7.2011 14:25 | 0 komentárov | 3011x


www.aquabooks.cz zoochov.cz