Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Mongolpost, 1998, čistá kolekcia

Vivaristika na známkach

Čínska dlhoročná nadvláda Mongolska zanechala obrovský a tak trošku i nečakaný vplyv aj na miestnu filatéliu. Dôkazom je i dnes predstavovaná krásna a zaujímavá, hoci jednoduchá, kolekcia. Tá okrem názvu druhu rybky, v niektorých prípadoch zastaralých (napr. Lebistes je starý, dávno už nepoužívajúci názov pre gupku, nahradený názvom Poecilia), vročením a zrejme menom autora kolekcie (je ním T. Otgonbayarť). Nič viac sa z kolekcie ale nedozvieme. Na deviatich segmentoch kolekcie je závonatka predstavená celkovo 3 krát a to hneď v rôznych chovateľských formách. Práve tu sa prejavila už spomenutá nadvláda Číny. Tá, ako vieme z histórie akvaristiky, priniesla svetu práve túto tak populárnu rybku.
Na deviatich známkach sa nám predstavujú nielen sladkovodné (5), akvaristom už notoricky známe druhy rybiek, ale svoje miesto si v tejto kolekcii našla aj štvorica morských rybiek. Vďaka, či práve preto, je predstavovaná kolekcia na prvý pohľad akousi rôznorodou a, možno, aj chaotickou zmeskou. Každopádne jej to neuberie na kráse a zaujímavosti ani pre našich priaznivcov námetovej filatélie.

Mongolsko, dlhý tvar Mongolská republika, je vnútrozemský štát v strednej Ázii, hraničí na severe s Ruskou federáciou a na juhu s Čínskou ľudovou republikou. Má rozlohu 1 566 500 km², ale pri 2,7 milióna obyvateľov patrí k najredšie osídleným miestam sveta.

Veľkú časť Mongolska pokrývajú suché stepi s drsným podnebím, kde hlavným zdrojom obživy je kočovné pastierstvo. Okrem vývozu vlnených tkanín (napríklad kašmíru) a výrobkov z kože je dôležitou súčasťou hospodárstva ťažba nerastných surovín (volfrám, hnedé a čierne uhlie, meď a ropa).

Hlavným a jediným veľkým mestom Mongolska je Ulanbátar, ktorého 844 tisíc obyvateľov predstavuje jednu tretinu obyvateľstva krajiny. Ďalšími mestami sú napríklad Erdenet, Darchan a Čojbalsan. Územie dnešnej Mongolskej republiky sa v starších časoch označovalo ako Vonkajšie Mongolsko, kým takzvané Vnútorné Mongolsko je dnes ako autonómna oblasť súčasťou Čínskej ľudovej repubiky.

Podnebie
Z hľadiska vegetačných a klimatických podmienok je Mongolsko jedným z najnehostinnejších miest na Zemi. Jeho územie zasahuje na severe do pásma ihličnatých lesov sibírskej tajgy a rozprestiera sa cez (pre vývoj krajiny ako takej fundamentálny) pás stepí až po ázijskú oblasť púští na juhu: na sever krajiny zasahujú výbežky saván, Jabloňového chrbta, na juhozápade sa tiahne Mongolský Altaj a Gobijský Altaj. Väčšinu krajiny však, až 85%, tvoria bezodtokové náhorné plošiny s priemernou nadmorskou výškou okolo 1000 m. n. m, z ktorých sa dvíhajú pohoria Changaj a Hentej (najvyšší bod - Nayramadlin Orgil (4 374 m)). Juh a juhovýchod Mongolska nakoniec vypĺňa púšť Gobi, kde zníženiny striedajú pohoria. Najdôležitejšie rieky sú Herlen Selenga a Orhon.

Mena: Tugrik (MNT)

Cena bloku: 2.49 - 3.50 €

Vyobrazené druhy (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Lebistes reticulatus – 20 T
Gold Fish – 30 T
Balistes conspicullum – 50 T
Gold Fish – 100 T
Synchirops splendidus – 150 T
C. auratus – 200 T
Xiphophorus helleri – 300 T
Pygoplites siacanthus (boddaert) – 400 T
Chaetodon auriga (forskai) – 600 T

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk




















| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 26.6.2011 07:51 | 0 komentárov | 3453x


www.aquabooks.cz zoochov.cz