Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

2 Rupees, Srí Lanka (Ceylon), 1979

Vivaristika v numizmatike

Zberateľstvo ako také sa zaoberá tak širokou plejádou námetových a iných prvkov, že človeka ani neprekvapuje, keď sa niektorý zanietenec rozhodne veľmi úzko špecializovať. A podľa toho aj vyzerá jeho interná zbierka. Na staré kolená som sa rozhodol nielen venovať "živej" vivaristike ako takej, ale rozšíriť svoj záujem o filatéliu, numizmatiku a platidlá. Samozrejme, s podmienkou ich zamerania na akvaristiku a teraristiku. Na počudovanie však nie mnoho krajín vydáva mince či banky ako svoje (ne)oficiálne platidlá s touto tematikou. Preto neostáva človeku nič iné, ako pracne zháňať ďalšie čriepky do svojej rozrastajúcej sa zbierky kde sa len dá.
Tak sa mi do rúk dostala aj dnes predstavovaná nádherná bankovka. Dňa 26.3.1979 ju vydala Central Bank Of Ceylon v hodnote Two Rupees.
Jej krásne načervenalá farba z nej robí priam skvost medzi bankovkami. Na líci bankovky je ilustrácia snáď každému skutočnému akvaristovi známej mrenky Puntius nigrofasciatus, ktorej samčeky v období trenia dostanú šat v podobe farby práve tejto bankovky. Spolu s ňou je vyborazená krajina.
Na rube na teraristu čaká pomerne neznámy druh scinka Dasia haliana, vyhrievajúc sa na konároch rastliny Murraya clenei a motýľ Cethosia nietneri nietneri.
Vodotlač zobrazuje mýticky stvárnenú postavu zrejme leva.

Verím, že tento skutočný skvost medzi bankovkami zaujme nejedného aj teraristu či akvaristu možno až natoľko, že sa rozhodne venovať okrem vivaristiky aj ďalšiemu príbuznému koníčku a to zberateľstvu.

Hodnota: 2 RUPEES
Veľkosť: 10,7 x 6,0 cm

Zoznam vyobrazených druhov:

Puntius nigrofasciatus
Dasia haliana
Murraya clenei
Cethosia nietneri nietneri

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk




| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 25.6.2011 21:10 | 0 komentárov | 4967x


www.aquabooks.cz zoochov.cz