Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Scott Weidensaul (1997): Hady sveta

Do knižnice teraristu

INA, spol s. r. o.
Bratislava
128 strán
134 farebných fotografií
13 farebných fotografií na prebale, mnoho tabuliek a perokresieb
285x225 mm
omývateľná väzba a prebal
ISBN 80 - 8053 - 027 - 0.
Preklad: RNDr. Ivona Kautmanová, odborná spolupráca: Mgr. Ján Kautman, RNDr. Branislav Matoušek, CSc.

Známy autor kníh o prírode Scott Weidensaul má na svojom konte už viac než desať publikácií, napr. The Nature Lover ´s Guide atď. K jeho celoživotnej záľube patria okrem vtákov, ktorým venoval mnoho kníh i hady.
Jeho momentálne posledná publikácia venovaná práve hadom je plná výborných a často i unikátnych snímkov menej bežných druhov týchto živočíchov.

V publikácii je venovaných niekoľko strán k systematike hadov, stavbe ich tela ako i rôznym typom šupín, zmyslovým orgánom i pohybu hadov. Ďalšie strany sú venované ekológii a obrane, potrave, rozmnožovaniu i účinku jedu na potravu u týchto živočíchov.

Veľkým a hlavným prínosom tejto publikácie je množstvo krásnych snímkov (o texte a popiskoch k fotografiám sa to už ale nedá povedať) rôznych druhov hadov, ako napr.:Oxybelis aeneus, Acrantophis dumerili, Thamnophis elegans, Trimorphodon bicsutatus, Phyllorhynchus browni, Dasypeltis inornata, Heterodon platyrhinos, Regina septemvittata, Sonora aemula, Bothriechis schlegelii, Diadophis punctatus arnyi, Thamnophis sirtalis tetrataenia, Ungaliophis continentalis atď.

Na druhej strane je však veľkým mínusom tejto publikácii nesprávne či úplne chýbajúce uvedenie mnohých vedeckých názvov v slovenskom jazyku a mnohokrát je (napr. u užovky Elaphe obsoleta) na jednej strane uvedené, že sa jedná o druh užovku tmavú, ale už na druhej strane je správny názov a to užovka čierna.
Práve táto skutočnosť značne znižuje celkovú kvalitu tejto publikácie, ktorá je napriek tomu určitým prínosom pre populárno - náučnú čitateľskú verejnosť. Je nesporne veľká škoda, že tvorcovia slovenského prekladu z anglického originálu možno nechtiac dostali laickú verejnosť na tak trochu šikmú plochu, kde sa laik na rozdiel od odborníka nedokáže pohybovať s úplnou istotou.

Na dvadsiatej strane je fotografia nesporne zobrazujúca užovku čiernu (E. o. obsoleta), v texte k snímku je však uvedená ako užovka tmavá. Na inom mieste v tejto knihe je pod snímkom mladej užovky druhu Coluber constrictor uvedený nesprávny názov a to užovka čierna. V systematickom prehľade hadov od strany 89 je uvedených asi najviac nepresností: pod snímkom vzácneho veľhada druhu Ungaliophis continentalis je mylne uvedený názov, podľa ktorého tohto hada zaraďujeme k psohlavcom, s ktorými však nemá nič spoločné. Tento druh hada totiž radíme k čeľadi Tropidophiidae. Zarážajúci je aj údaj, ktorý uvádza, že najväčším hadom na svete je anakonda tmavá. Bohužiaľ sa jedná o nezmysel, pretože anakonda tmavá (správne má byť anakonda veľká) nie je názov žiadneho z druhov týchto hadov, ktorý sa ani svojou veľkosťou nezaraďuje k najväčším hadom na svete. Ďalej uvádzaný druh naozaj jedného z najväčších hadov na svete - pytóna mriežkovaného však nesie nesprávny a skomolený názov - mriežkavý. Pytón písmenkový (Python sebae) má v tejto publikácii nesprávny názov - pytón assala, ktorý sa v minulosti používal pre tohoto hada v staršej literatúre. Na stranách 94 - 95 je snímok zobrazujúci veľhada dúhového (Epicrates cenchria cenchria), pričom je nesprávne uvedený názov - psohlavec dúhový. Je zavádzajúce uvádzať ďalšie dva druhy hadov - Charina bottae a Lichanura trivirgata k psohlavcom, s ktorými tiež nemajú nič spoločné. U druhu Bitis gabonica je nesprávne uvedený slovenský názov - vretenica pestrá. Správne má byť vretenica gabunská.
Pri niektorých snímkoch hadov úplne chýbajú vedecky platné názvy: na 2.strane oproti názvu publikácie je zobrazený štrkáč Crotalus durissus, chýba mu však akýkoľvek názov. Na strane 10 a 11 je zobrazené prefarbujúce sa mláďa psohlavca Corallus caninus, pričom táto informácia taktiež chýba.

Aj napriek týmto závažným nedostatkom a chybám je určite táto publikácia výrazným a hodnotným prírastkom v knižnici každého chovateľa týchto tvorov - hadov.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

ToPaS | 22.8.2007 20:26 | 0 komentárov | 11291x


www.aquabooks.cz zoochov.cz