Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Jaszczurka zielona, 2 zł, Poľsko, 17.4.2009

Vivaristika v numizmatike

Vivaristické námety v numizmatike nie sú až tak časté, ako by sa mohlo zdať. Nájsť čo i len jednu mincu alebo platidlo s touto témou je malou raritkou. Skôr sa tam objavia sladkovodné či morské druhy rýb, ako obojživelníky či plazy. Preto je každá takto zameraná numizmatická tematika vítanou.
Poľsko ešte v roku 2009 vydalo dve mince, jednu v hodnote 2 zł. a druhú v hodnote 20 zł. Mne sa podarilo získať mincu s nižšou nominálnou hodnotou.
Minca pochádza zo série pod názvom Zwierzęta Świata. Jej zloženie je z (CuAI5Zn5Sn1) NG, na povrchovú úpravu sa použila tzv. rovina, priemer mince je 27 mm, hmotnosť 8,15 g. Bolo vydaných 17 00000 ks. Na líci mince sa nachádza vyobrazenie dvoch jašteríc zelených Lacerta viridis (Laurenti 1768) na skale. V hornej časti pozadia sú štylizované rastliny. V ľavo dolu je polkruhový nápis: Jaszczurka zielona. V hornej časti vpravo nápis Lacerta viridis.
Na rube mince sa nachádza obraz orla ako symbol Poľskej republiky (Rzeczypospolitej Polskiej). Pod orlom sa nachádza označenie roku emisii: 2009, nižšie nápis: ZŁ 2 ZŁ. Po bokoch dolných končatín orla štylizovaný obraz národnej vlajky Poľska. V hornej časti je nápis: RZECZPOSPOLITA POLSKA. Pod ľavou končatinou orla nápis: M/W.
Na hrane mince sa nachádza osemkrát nápis: NBP, každý druhý sa točí o 180 stupňov, a oddeľujú ich hviezdy.
Autor mince: Ewa Tyc-Karpińska / Robert Kotowicz
Hodnota: 2 €.

Zoznam vyobrazených druhov:

Jaszczurka zielona (łac. Lacerta viridis) – 2 zł

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk



| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 13.3.2011 04:38 | 0 komentárov | 2969x


www.aquabooks.cz zoochov.cz