Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Grammostola pulchripes

Atlas

Vedecký popis: Schmidt & Bullmer, 2001

Syn.: Grammostola aureostriata

Pôvod: Uruguaj. Podnebie je tu teplé (s výrazným poklesom až pod 15 st.C počas mesiacov jún až august a obdobie dažďov je tu rozdelené na celý rok pomerne rovnomerne.


juvenil

Spôsob života: Terestrický druh. Rád si vyhrabáva nory, ale mnou chované jedince to nerobili. Zrejme preto, že mali k dispozícii primerané úkryty.

Dĺžka tela: cca 8 cm, v rozpätí končatín u adultnej samičky až 18 cm


sub/adult

Popis: čierno sfarbený druh s čierno-hnedou základnou farbou s okrovým karapaxom a okrové pruhy na končatinách. Čerstvo zvlečený jedinec dostáva akoby ružovkasté sfarbenie a pruhy na končatinách sú oveľa výraznejšie. Samička dospeje najskôr za štyri roky a dožíva sa asi 20 rokov. Adultné samce poznáme podľa tibiálnych hákov.



Terárium: aspoň 30x30x20 cm (dxšxv) pre adulta. Menšie jedince, samozrejme, chováme v menších ubikáciách.



Substrát: o niečo vyššia vrstva mierne vlhkého lignocelu, rašeliny, úkryt (prehnutá stromová kôra - pozor, prírodný korok vplyvom vlhkosti často začne plesnivieť, prepolený umelohmotný alebo hlinený kvetináč) a miska s vodou.



Teplota v °C: 22 až 28 počas dňa, v noci môže poklesnúť aj pod 20°C, niektorý chovateľ odporúča aj obdobie zimného pokoja (v prírode od júna až do augusta) s dĺžkou asi 2 mesiace pri teplote približne 10 až 15°C. Ja svoje jedince chovám v chodbe, kde teplota cez deň sa pohybuje okolo 23-24°C a v noci sa môže pohybovať aj okolo 21°C.



Povaha: pokojný a kľudný druh. Nepatri medzi toxicky významné druhy a väčšinou ani nevyčesáva pŕhlivé chĺpky.



Text a foto: © Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.3.2011 08:50 | 0 komentárov | 3980x


www.aquabooks.cz zoochov.cz