Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Plazie omyly v literatúre a nielen v nej

Poznámka

Určite sa aj vám zopár krát prihodilo, že si listujete v publikácii (a nemusí byť len všeobecná, ale i odborná) a ste prekvapený, keď nájdete chybu. Ak sa jedná o preklep, či tlačiarenského škriatka, čert to ber.
Ale mnohokrát za tieto chyby nesú zodpovednosť predné renomované kapacity, ktorým sa ťažilo si prizvať ku spolupráci jedného či dvoch odborníkov v tej ktorej oblasti.

Nikdy nezabudnem na akýsi film, v ktorom o.i. hrali veľkú úlohu aj hady. V jednej sekvencii tohto filmu sa objavila informácia poukazujúca na ojedinelý druh hada, ktorý nielenže uškrtil svoju obeť, ale ju aj uhryzol (vo filme, samozrejme, ju uštipol - ako ináč) a muž, ktorého napadol tento had, zomrel na smrteľnú otravu hadím jedom. Najlepšie však prišlo na záver: týmto „neskutočným hadom“ bola užovka amurská (Elaphe schrencki), ktorú napokon za jej neobyčajné obranné schopnosti detailne rozštvrtili na kúsky...

Na obale istej encyklopédie všeobecného lekárstva distribuovanej pred časom aj po Slovensku bolo možné nájsť na poste lekárnického posla - hada užovku obyčajnú. Namiesto užovky stromovej, ktorej tento post právom patrí.

Vo veľkej ilustrovanej rodinnej encyklopédii vydanej istým slovenským vydavateľstvom sa na strane 228 nachádza kresba zobrazujúca údajne juhoamerického jedovatého pytóna (!!!), ale z danej kresby je skutočne nemožné aspoň približne určiť o aký druh hada sa to môže vlastne jednať.

Ak si tieto publikácie plné nepresností či skôr hlúpostí zoberú do rúk laikovia, nemusia prísť na chybu. Pre odborníka sú to však až neprípustné prešlapy. Je preto veľmi smutné, keď sa dokonca aj v odborne posudzovanej knihe, na ktorej spolupracoval vedecký odborný lektor objavia chyby vedúce často ku zovšeobecňovaniu získaných informácií medzi laickou verejnosťou.

Aj v istej knižke venovanej obojživelníkom a plazom Európy sa nachádza množstvo nezmyselných chýb. Okrem úplne nových a chovateľskou verejnosťou neprijatých názvosloví (jašterica obyčajná = jašterica krátkohlavá, korytnačka močiarna = korytnačka bahenná atď.) sa možno i desať krát na jednej strane listu nachádza pre hadie uhryznutie názov uštipnutie.

Ak to napíše obyčajný laik nič sa teoreticky nestane, no ak to lektoruje či je jeho autorom vedecký pracovník a špecialista na plazy, je to už na pováženie.
Nemyslíteť

Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Pavol Purgat, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

ToPaS | 22.8.2007 20:19 | 0 komentárov | 3767x


www.aquabooks.cz zoochov.cz