Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Slovenija, 2010, čistá

Vivaristika na známkach

Nájsť vo filatelistických kolekciách európske druhy plazov a obojživelníkov nie je ničím výnimočným. Samozrejme, tým neznižujem hodnotu, či už zberateľskú, alebo výpovednú, žiadnej takejto kolekcie. Krásnu a len minulý rok (2010) vydanú kolekciu štvorice hadov vydalo Slovinsko. O to hodnotnejšia a cennejšia táto kolekcia je, že ide o slovinské pôvodné druhy plazov. Autorom kolekcie je Jurij Mikuletič, jednotlivé segmenty kolekcie sú označené písmenami abecedy (A, B, C) až na blok. Ten nesie hodnotu 0.92. Nezvyčajným je čiarový kód. V hornom ľavom rohu je nápis „Modras“ čiže Vipera ammodytes. Prečo však u iných zobrazených hadov chýba ich domáci názov či hodnota nevedno. Drobnou chybičkou krásy inak zaujímavej a peknej kolekcie je pomerne zle čitateľný nápis jednotlivých zobrazených druhov hadov. Plusom je ich autorove vsadenie do typických, hoc len naznačených, biotopov.

Slovinsko (Slovenija), dlhý tvar Slovinská republika, je stredoeurópsky a stredomorský štát. Samostatné Slovinsko vzniklo v roku 1991 ako jeden z nástupníckych štátov Juhoslávie.
Prístup k Jadranskému moru má vďaka 42 km pásu pobrežia. Významný je Piranský záliv a prístav Koper. Slovinsko je členom OSN, Európskej únie a NATO, od 1. januára 2007 je členom Európskej menovej únie - Eurozóny.
Kedysi patrilo monarchii Habsburgovcov, neskôr bolo súčasťou Juhoslávie. Nezávislosť získalo roku 1991. Tisíce turistov lákajú prírodné krásy krajiny, jej jazerá a lesy.
Na území štátu, ktorý leží na okraji strednej a juhovýchodnej Európy sa zbiehajú hrebene Álp a Dinárov. Na severe kraľujú typické alpské pohoria (Júlske Alpy, Karavanky, Pohorje) s dolinami vymodelovanými vysokohorskými ľadovcami a strmými skalnými stenami. Táto krajina má viac než polovicu svojej rozlohy pokrytú lesmi a patrí spolu so Švédskom a Fínskom k najviac zalesneným štátom Európy.
V západnej a južnej časti štátu sa tiahnu chrbty Dinárov, v ktorých sa nachádza najtypickejšie krasové územie na Zemi (Kras) s rozsiahlymi jaskynnými sústavami, závrtmi a krasovými dolinami. Rovinaté územia sa nachádzajú len vo východnej časti štátu v povodí rieky Mury, v juhovýchodnej časti v povodí Krky a Sávy a v severnej časti Istrijského polostrova. Slovinsko má prístup k Jadranskému moru v oblasti Terstského zálivu, pričom dĺžka pobrežia dosahuje 47 km.
Podnebie je vnútrozemské, závislé od nadmorskej výšky najmä v severozápadnej časti, kde zrážky dosahujú až 2 000 mm ročne.
Súhrnné informácie
Rozloha: 20 253 km²
Počet obyvateľov: 2 012 586 (2006)
Hustota zaľudnenia: 102 obyv./km²
Nezávislosť získava osamostatnením od JZR 25. 6. 1991
Štátne zriadenie: parlamentná demokratická republika
Administratívne usporiadanie: 217 samosprávnych krajov
Parlament: Štátna snemovňa – 90 členov – 4 ročné volebné obdobie
Hlavné mesto: Ljubljana 264 000 obyvateľov
Iné významnejšie sídla: Maribor 115 000 obyv., Celje 53 000 obyv., Kranj 51 000 obyv.
Najvyšší bod: Triglav - 2863 m
Najvýznamnejšie rieky: Dráva, Sáva, Mura, Krka, Savinja, Vipava
Úradný jazyk: slovinčina
Susediace štáty: Rakúsko 330 km, Chorvátsko 501 km, Taliansko 232 km, Maďarsko 102 km
Najdlhšia rieka: Sáva (časť) 940 km

Hodnota aršíku: 3.20 €.

Zoznam vyobrazených druhov:

Vipera aspis
Vipera ammodytes
Coronella austriaca
Natrix natrix

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk










| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.1.2011 06:32 | 0 komentárov | 4064x


www.aquabooks.cz zoochov.cz