Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Poznámka k spoločnému chovu Opisthacanthus madagascariensis

Teraristika, rovnako ako aj iný chovateľský odbor je o pokusoch, omyloch....a... Literárne údaje treba vždy overovať v praxi, pretože mnohokrát nie sú pravdivé, alebo správne. Tu je skutočne rozdieľ. Žiaľ, nájsť akékoľvek údaje použiteľné v chovateľskej praxi o madagaskarskom škorpiónovi Opisthacanthus madagascariensis je veľmi ťažké.

Tak sa stalo, že po prečítaní pár článkov na stránkach časopisov a nete som sa rozhodol dať spoločne do jedného veľkého terária (50x40x35 cm) s vymodelovanou zadnou stenou skupinku 4 rovnako veľkých (4,5 cm) škorpiónov O. madagascariensis. Pohlavie som u tejto skupinky určil na 2,2.
Terárium, už vyššie spomenuté, bolo zariadené ako pralesné s vyššou (5 cm) vrstvou mierne vlhkého lignocelu, vrstva stromovej kôry vertikálne i horizontálne postavenej vytvárala zdanlivo dostatok úkrytov. Nechýbala ani umelá rastlinka a miska s vodou. Všetky jedince škorpiónov boli nakŕmené ad libidum a navyše som im do ubikácie vložil niekoľko primerane veľkých svrčkov banánových. Všetky jedince Opisthacanthus madagascariensis som do ubikácie vložil naraz. Treba poznamenať, že v skorých večerných hodinách.
Zdalo sa, že je všetko v poriadku a každý škorpión si našiel to svoje miestečko. Žiadne interakcie neboli zaznamenané, ale som pracujúci človek a tak 12 hodín počas dňa som nemohol byť prítomný doma. Po príchode domov som v tomto teráriu našiel skazu, ktorá mi vyrazila dych. Jeden samček bol mŕtvy a jeho telo zjavne vykazovalo znaky nemilosrdného útoku. Okamžite padlo rozhodnutie preložiť zvyšné škorpióny do samostatných ubikácií. Až vtedy som si všimol ďalšieho jedinca, ktorý mal vážne poškodený pedipalp a manus bol takmer oddelený. Muselo sa prikročiť k amputácii a dúfať, že danému jedincovi po zvliekaniach dorastie táto končatina. Žaľ, tento jedinec do nasledujúceho rána uhynul.

Som v rozpakoch, či vôbec odporúčať spoločný chov aj dvoch jedincov tohto inak zaujímavého madagaskarského škorpióna. Samozrejme, že pri pokusoch o ich odchov sa tomu nevyhneme, ale ja som radšej zvolil následný samostatný chov každého jedinca.

Paradoxne Kovařík u druhu O. validus (Tera fórum 1/2007) uvádza, že "Štíry je vhodné chovat ve větších skupinách". Zjavne tento údaj platí len u druhu O. validus. Na iné druhy tohto rodu už, zrejme, nie. V mojom chove sa nachádza okrem O. madagascariensis aj O. maculatus, O. milloti a tak budem ďalej skúšať skupinový chov týchto druhov. Pod dohľadom. Štýl pokus-omyl...sa zjavne nie vždy končí s úspechom. Potom zostáva skutočne už len ten...debil...

Štefan Čambal
Foto: www.brigadoon.sakura.ne.jp

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.11.2010 08:44 | 0 komentárov | 4220x


www.aquabooks.cz zoochov.cz