Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

FDC, Ascension Island, čistá kolekcia

Vivaristika na známkach

Jediný, no o to zaujímavejší, druh morskej korytnačky karetu zelenú (Chelonia mydas) vyobrazuje Official first day cover (FDC) z vulkanického ostrova Ascension, ležiaceho asi 1 600 km od pobrežia Afriky v južnej časti Atlantiku. Ostrov patrí Spojenému kráľovstvu ako súčasť Svätej Heleny. Ostrov je umiestnený nad Stredoatlantickým chrbátom, kde dochádza pohybu tektonických platní od seba, čo zapríčiňuje aj vulkanickú činnosť na ostrove. Sopka sa dvíha z dna v hĺbke 3 000 m až 858 m nad hladinu mora. Je posiata desiatkami parazitických kráterov, sústredených pozdĺž dvoch zlomových systémov. Aj keď priamo na ostrove od jeho objavenia nedošlo k žiadnej erupcii, bazaltové a trachytové horniny vyzerajú veľmi sviežo a nezvetrane.

Ostrov je populárnou destináciou hlavne pre vedcov zaoberajúcich sa evolúciou. Tento ostrov bol pokrytý zväčša len kameňmi a občas nejakou vegetáciou. Bol tu však realizovaný projekt anglickou vládou, pri ktorom sa pokúsili vedci ostrov zalesniť. Vedcom sa podarilo vytvoriť umelý dažďový prales, ktorý sa tu ujal pod názvom Green Mountain. Dosť sa práve tento park spája s Darwinovou evolučnou teóriou. Najväčšie mesto je tu Georgetown.

FDC bolo vydané v marci 1994. Žiaľ, presný dátum nie je zreteľne zobrazený. Za prvou číslicou, ktorou je 2 sa nachádza ešte jedna, no tá je veľmi zle čitateľná. Zaujímavosťou je zobrazenie morskej korytnačky na samotnom razítku FDC.
V každom prípade ide o krásnu kolekciu.

Hodnota FDC: 1.50 €.

Zoznam vyobrazených druhov:

Green Turtle (Chelonia mydas) – 20p, 25p, 30p, 65p

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk















| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 7.11.2010 08:39 | 1 komentár | 3868x


www.aquabooks.cz zoochov.cz